Tusk: Nord Stream 2 nu este in interesul Europei, creste dependenta de Rusia

Iulian Popescu | 18.12.2015

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat vineri seara, la încheierea reuniunii de iarnă a Consiliului European, că North Stream 2 nu este în interesul Europei și va crește dependența de gazele naturale din Rusia.

Pe aceeași temă

 

“În opinia mea, North Stream 2  nu va ajuta la diversificare și nici nu va reduce dependența dependența”, a spus Donald Tusk.

 

“Comisia a apreciat că, dacă s-ar construi North Stream 2, aceasta ar crește dependența Europei de un singur furnizor și ar concentra 80% sută din importurile de gaze naturale din Rusia pe o singură rută. De asemenea, ar duce la o poziție dominantă a Gazprom pe piața germană, prin creșterea ponderii sale la peste 60%. Din punctul meu de vedere, North Stream nu ajuta diversificarea și nici nu va reduce dependență energetică”, a declarat Donald Tusk, la conferința de presă de la finalul Consiliului, citat de cursdeguvernare.ro

 

Inițial, subiectul nu a figurat pe agenda summitului, însă a fost abordat la insistența a 10 state membre din Europa de Est și Centrală, nemulțumite de perspectiva acestui proiect care le-ar lăsa fără veniturile din taxa de tranzit încasate din preluarea gazelor livrate Uniunii pe ruta Ucraina.

 

România se numără printre cele 10 state.

 

Președintele Consiliului European a adăugat că nu s-a decis nimic în ceea ce privește respectarea de către acest proiect a legislației cunoscute sub numele de Cel de-al treilea pachet pentru energie, care stabilește regulile de pe piață privind structura acționaritului.

 

Rămâne ca evaluarea tehnică și juridică să fie finalizată de Comisia Europeană, a mai spus Donald Tusk.

 

Subiectul nu apare în concluziile summitului în mod explicit, dar acestea menționează că „orice nouă infrastructură trebuie să respecte în totalitate Cel de-al treilea pachet pentru energie și legislația europeană aplicabilă, și să fie în conformitate cu obiectivele Uniunii Energetice”.

 

Proiectul North Stream 2 vine după ce Comisia Europeană a declarat că South Stream nu îndeplinește criteriile din cel de-al treilea pachet pentru energie, iar state precum Bulgaria, Ungaria, Italia au pierdut astfel potențiale venituri din tranzitarea teritoriilor lor de către acel gazoduct.

 

Proiectul gazoductului din nordul continentului ar transporta gaze naturale direct în Germania (de unde acestea ar putea fi preluate de alte state europene) și ar elimina Ucraina din aprovizionarea Uniunii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22