UBS salvează Credit Suisse prin preluare, într-o tranzacție de 3 miliarde de franci elveției

L. G. | 20.03.2023

UBS, cea mai mare bancă elvețiană a acceptat duminică să preia Credit Suisse, a doua bancă după valoarea activelor, o salvare de urgență menită să stabilizeze sistemul bancar global.

Pe aceeași temă

UBS Group AG va prelua Credit Suisse Group AG, au anunţat duminică autorităţile elveţiene, iar tranzacţia care va combina principalele două bănci elveţiene este menită să prevină extinderea crizei de încredere în sistemul financiar global, relatează Reuters.

Fuziunea prin absorbție a băncii Credit Suisse pentru o sumă care crescut în cursul negocierilor de la un miliard de franci elvețieni la 3 miliarde CHF (3,25 miliarde USD) sau 0,76 cenți pe acțiune, acționarii primind o acțiune UBS pentru 22,48 acțiuni Credit Suisse.

Ca parte a acordului, Banca Națională Elvețiană va oferi UBS o asistență de lichiditate în valoare de 100 de miliarde de franci, în timp ce guvernul va garanta 9 miliarde de franci pentru potențialele pierderi din activele pe care UBS le preia, practic un plan de salvare susținut și din fondurile federale.

Suma de 3 miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, reprezintă aproape 60% mai puțin decât valora banca la închiderea piețelor vineri.

În mod extraordinar, tranzacția nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor, după ce guvernul elvețian a fost de acord să modifice legea pentru ca fuziunea să poată fi finalizată rapid, relateză CNN.

„Prin preluarea Credit Suisse de către UBS a fost găsită o soluţie pentru asigurarea stabilităţii financiare şi protejarea economiei elveţiene, în această situaţie excepţională”, au precizat Banca Centrală a Elveţiei şi autorităţile de la Berna.

FINMA, autoritatea elveţiană de supraveghere a pieţelor financiare, a anunţat duminică că a aprobat preluarea Credit Suisse de către UBS.

Săptămâna trecută, Credit Suisse anunţa că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor, după ce declinul acţiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală. Ajutorul s-a dovedit a fi prea mic pentru salvarea băncii fiind necesară o preluare de urgență pentru evitarea falimentului unei bănci considerată de importanță sistemică pentru sistemul bancaar mondial.

De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.

Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate „deficienţe majore” în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.

Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii, Banca Naţională din Arabia Saudită, la rândul său deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a anunţat că nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.

A doua mare bancă din Elveţia a intrat în declin după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru al anului trecut au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari).

UBS va micșora dramatic divizia de investiții a Credit Suisse, Reuters relatând că aproximativ 10.000 de angajați vor fi concediați, iar entitatea financiară care va rezulta din fuziunea celor două bănci nu va reprezenta mai mult de o treime din suma activelor inițiale ale celor două grupuri bancare, au spus două dintre persoanele apropiate tranzacției. Cu toate acestea, termenii actuali al tranzacției nu specifică ce se va întâmpla cu diviziile de afaceri individuale ale Credit Suisse și pur și simplu arată o preluare de 100% a grupului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22