Ucraina a blocat parțial tranzitul gazelor rusești către Europa Occidentală

L. G. | 11.05.2022

Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor.

Pe aceeași temă

Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi nu mai sunt livrați înspre Europa, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene, transmite dpa.

Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a precizat că încă trimite gaze către Europa prin Ucraina, dar că volumele au ajuns la 72 de milioane de metri cubi miercuri, în scădere de la 96 milioane, cu o zi în urmă, mai spune Reuters.

Ucraina a spus că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puţin un incident de "violenţă crescută".

Gazprom a contestat explicaţia părţii ucrainene spunând că "nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută". A adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.

Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice.

Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică.

Fluxul de gaze din Rusia spre Europa a scăzut cu aproape 10% după ce Ucraina a oprit tranzitul printr-un nod unde nu mai avea control

Aproape 40% din necesarul de gaze naturale al UE depinde de importurile din Rusia. Federația Rusă mai furnizează și aproximativ 27% din importurile de petrol ale Europei precum și 46% din cele de cărbune. Luate la un loc, comerțul valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">❗️<a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a> stops gas transit through the &quot;Sohranivka&quot; gas pipeline system due to loss of control over the <a href="https://twitter.com/hashtag/Novopskov?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Novopskov</a> compressor station in <a href="https://twitter.com/hashtag/Luhansk?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Luhansk</a> Region.<br><br>Almost a third of the transit to <a href="https://twitter.com/hashtag/Europe?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Europe</a> passed through this station. <a href="https://t.co/LlpsJUwTCM">pic.twitter.com/LlpsJUwTCM</a></p>&mdash; NEXTA (@nexta_tv) <a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1524078254646337537?ref_src=twsrc%5Etfw">May 10, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22