Ucraina a declanșat contraofensiva pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia

Redactia | 08.06.2023

Contraofensiva ucraineană îndelung așteptată a fost lansată, susține Washington Post, și arată că o războiul a intrat într-o fază crucială care va face ca Rusia să-și retragă trupele din țară.

Pe aceeași temă

Armata ucraineană a lansat un contraatac mult așteptat împotriva forțelor ruse de ocupare, deschizând o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei, susține The Washington Post.

Trupele ucrainene și-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul țării, potrivit unor surse din forțele armate ale țării, scrie WP.

Patru membri ai armatei, inclusiv ofițeri, au vorbit sub rezerva anonimatului pentru The Washington Post pe motiv că nu erau autorizați să discute public despre evoluția câmpului de luptă.

Trupele ucrainene includ unități de atac specializate înarmate cu arme occidentale și instruite în tactica NATO.

Bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, lupte grele în regiunea Zaporojie, o parte a liniei frontului care a fost mult timp văzută ca o locație probabilă a noii campanii ucrainene.

Prin atacul spre sud prin câmpiile din Zaporojie, forțele Kievului ar putea urmări să rupă așa-numitul pod terestru dintre Rusia continentală și Peninsula Crimeea ocupată, întrerupând liniile cruciale de aprovizionare rusești.

Jurnalistul Julian Röpcke de la publicația german spune Bild pare să confirme debutul contraofensivei ucrainene, scriind pe Twitter că „a început ziua cea mai lungă.”

„Pot confirma că tancuri Leopard 2A4 ucrainene avansează în diferite direcții la sud de Orikhiv (Zaporojie) și se confruntă cu o rezistență dură din partea rușilor, a câmpurilor de mine și a artileriei. Rezultatul bătăliei este complet deschis. Am locația exactă, dar nu o voi împărtăși deocamdată. Începe”, a afirmat Röpcke.

Generalul de brigadă american în retragere Kevin Ryan, membru al Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă podul de uscat al forțelor ruse din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată.

„Nu este în interesul niciunei părți să arunce în aer barajul în acest moment. Am auzit trei tipuri diferite de rapoarte. Am auzit informații care spun: „Rusia a făcut asta”. Acestea vin în mare parte din Ucraina și din Occident, vin de la guvernul SUA și de la NATO. Ei pot avea dovezi în acest sens. Rușii, desigur, susțin că ucrainenii au făcut asta. Există și o a trei versiune dată atât de agenția de presă rusă TASS, cât și de un guvernator local rus care a spus că „de fapt, a avut loc un accident la baraj înainte și acel accident a dus la o rupere neașteptată și nedorită”. În acest moment, toate trei sunt posibile.

Nu prea aduce beneficii Ucrainei ca acest lucru să se întâmple. Nici Rusiei nu-i aduce beneficii; deși, dacă Rusia a spart barajul arată că liderii militari ruși au foarte puțină încredere în apărarea lor din regiunea Herson , apărare la care au lucrat constant încă din vara trecută și sunt extinsă.

Dacă aș fi fost în locul lor, nu aș fi inundat această zonă - încă - până nu văd că apărarea mea nu poate face față. S-ar părea a fi un act de disperare, dacă rușii au făcut-o“, spune generalul.

„Inundațiile sunt semnificative, în special în partea de sud și de est a căii navigabile a râului Nipru, iar acest lucru va face imposibilă trecerea râului pentru o forță militară mare - să zicem, ucraineană - pentru viitorul imediat; să zicem pentru săptămâna viitoare sau cam așa ceva. Apoi, după aceea, râul putea fi traversat din nou, dar terenul ar fi noroios așa că complică orice manevră în acea regiune sau orice planuri care s-au făcut acolo. Acesta este efectul pe termen scurt.

Efectul pe termen lung se va fi resimțit de populație din cauza lipsei apei, energiei hidroelectrice și așa mai departe, ca să nu mai vorbim de culturile și alimentele care ar fi venit din această regiune“, spune generalul american.

Un alt argument pentru care rușii ar fi în spatele acestui dezastru: strategic, cea mai directă cale de a ajunge în Crimeei, practic, a fost întreruptă; Ucrainenii nu mai pot ataca în direcția Herson decât dacă lansează un asalt amfibiu foarte puțin probabil. Aceasta înseamnă că linia frontului a fost îngustată și scurtată, iar Rusia are luxul de a-și folosi forțele acolo pentru a întări flancul estic.

Cel mai probabil rușii au făcut asta pentru că ei sunt cei care vor beneficia cel mai mult tactic și operațional de pe urma acestei inundații. Nu știu despre daunele aduse apărării rusești. Da, orice apărare care se afla într-o zonă de inundație ar fi distrusă, iar acest lucru face puțin probabil ca acele apărări să funcționeze așa cum au fost planificate.

Cu siguranță trupele au părăsit sau vor părăsi acele apărări, ceea ce le face foarte vulnerabile la un atac. Dar apărările rusești din provincia Herson au fost construite în profunzime și merg până la istmul Crimeea și la nord până la Zaporojie. În afara câmpiei inundabile au rămas o mulțime de linii de apărare care vor rămâne în picioare și care vor avea soldați în ele, subliniază Kevin Ryan.

„Inundațiile vor întârzia orice operațiune sau mișcare majoră în acea regiune. S-ar putea ca Ucraina să fi prevăzut inundarea și ruperea barajului și poate că nu plănuiseră ca ofensiva lor majoră să fie în acea zonă. Dar orice a fost planificat va fi cel puțin amânat și încetinit“, mai spune acesta.

„Distrugerea barajului creează o problemă mai serioasă decât era atunci când Ucraina tăiase canalul pentru a priva Crimeea de apă dulce.

Rușii s-au descurcat cu asta de-a lungul anilor, așa că știm că sunt capabili să facă față fără apa din nord și probabil că o vor face pentru o perioadă. Dar distrugerea barajului face ca repornirea acelui flux de apă să fie o problemă mult mai dificilă, chiar dacă războiul s-ar încheia astăzi.

Acest lucru va dura mult timp pentru ca Rusia să recâștige apa din nord, principala sursă de apă în regiune, iar acest lucru va avea un impact nu numai asupra oamenilor și comunităților civile, ci și asupra armatei și a operațiunilor sale din afara țării. Unul dintre motivele pentru care Rusia a stabilit podul de uscat și a luptat în acest război a fost să controleze accesul în Crimeea și să asigure nu numai energie electrică, aprovizionarea cu energie în Crimeea, ci și aprovizionarea cu apă.

Rusia o are în fruntea listei de lucruri de făcut pentru Crimeea și de protejat ca urmare a acestui război pe care l-au început. Dacă Ucraina este capabilă să ia aceste lucruri de la Rusia, aceasta va fi o situație intolerabilă în mintea președintelui rus Vladimir Putin și a armatei și ar fi unul dintre declanșatorii care îl vor determina să escaladeze violența în Ucraina, prin orice mijloace posibile, după cum a spus el de multe ori înainte - făcând aluzie la faptul că au arme nucleare, susține generalul american.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22