Ucraina ar putea primi sisteme de rachete cu rază lungă, care pot atinge ținte din Rusia

L. G. | 27.05.2022

Washingtonul vrea să aprobe exportul în Ucraina a sistemelor de rachete americane MLRS cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte situate adânc în teritoriul Federației Ruse - Surse

Pe aceeași temă

Administrația Biden ar putea trimite sistemele ca parte a unui nou pachet de asistență militară mai mare care ar putea fi anunțat săptămâna viitoare, dezvăluie CNN, citând mai mulți oficiali de la Washington.

 

Mai mulți înalți oficiali ucraineni, printre care și președintele Volodimir Zelenski și ministrul de externe Dmitro Kuleba, au făcut apel la SUA și aliații săi în ultimele săptămâni să livreze Kievului sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS).

 

Aceste sisteme fabricate în SUA pot lansa un baraj de rachete la distanțe de sute de kilometri, mult mai departe decât orice arme pe care Ucraina le deține în prezent, oficialii ucraineni și analiștii militari afirmând că acestea ar putea schimba soarta războiului dus împotriva Rusiei.

 

În ultimele săptămâni forțele armate ale Moscovei au lansat atacuri puternice însoțite de bombardamente continue în estul Ucrainei după retragerea strategică din regiunile Kievului și a Cernihivului la sfârșitul lunii martie.

 

Administrația Biden a ezitat însă până acum să trimită arme cu rază lungă Ucrainei în contextul temerilor că forțele armate ale Kievului le-ar putea folosi pentru a lansa atacuri în interiorul Rusiei.

 

Principala îngrijorare a oficialilor americani a fost legată de raza lungă a sistemelor de rachete MLRS care, în funcție de tipul de muniție folosit, pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri.

 

Ele sunt lansate de pe platforme mobile asupra unor ținte de la sol, lucru care le-ar permite ucrainenilor să lovească ușor ținte din interiorul Rusiei.

 

Moscova a acuzat în mod repetat Ucraina de efectuarea unor atacuri pe teritoriul său, oficialii de la Kiev refuzând până acum să confirme sau infirme informațiile.

 

Aceste atacuri, unele în misiuni periculoase cu elicoptere, au vizat depozite de petrol și muniții din apropierea graniței ucrainene pe care forțele armate ale Moscovei la folosesc pentru reaprovizionarea trupelor lor.

 

Analiștii militari consideră că atacuri continue asupra depozitelor armatei ruse ar schilodi capacitatea forțelor Moscovei de a desfășura acțiuni ofensive în contextul în care problemele lor logistice au devenit evidente încă din primele zile ale războiului din Ucraina.

Ucraina acuză Rusia că folosește lansatoarele multiple de rachete TOS-1 MLRS, capabile să lanseze rachete termobarice, și a cerut Statelor Unite să îi furnizeze 200 astfel de sisteme, pentru a-i „arunca pe ruși în afara Ucrainei”.

„Rusia folosește sistemul de lansatoare de rachete TOS-1 MLRS împotriva războinicilor noștri. Distrug pe toată lumea chiar și în tranșee. (…) Avem nevoie urgentă de M270 MLRS sau M142 HIMARS pentru a salva viețile soldaților #Ucrainei și pentru a opri atacul #rusiei”, a scris joi seara, pe Twitter, Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne

Potrivit acestuia, Statele Unite au „2.000 de MLRS în armată și în depozite”.

„Dacă ne vor da doar 200 din acestea, vom opri atacul rusesc asupra #Donbas și îi vom arunca în afara #Ucrainei! #UcrainaSubAttaсk”, a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22