Ucraina contrazice Pentagonul. „Am primit doar piese de schimb, nu avioane de luptă”

Redactia | 20.04.2022

Pentagonul a declarat marți că Ucraina a primit avioane de luptă și componente pentru aeronave după ce a fost invadată de Rusia. La rândul său, Kievul a dezmințit miercuri parțial anunțul Washingtonului.

Pe aceeași temă

Ucraina a primit noi aeronave de luptă de alte țări, cu excepția SUA, precum și piese de avioane, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, citat de CNN.

„Aș spune doar, fără a intra în ceea ce furnizează alte țări, că ucrainenii au primit platforme și piese suplimentare pentru a-și putea crește flota de aeronave. N-aș vrea să spun mai mult”, a declarat secretarul de presă al Pentagonul, John Kirby.

Kirby a refuzat să precizeze ce tip de avioane de luptă a primit Ucraina, Kievul cerând astfel de aeronave încă din primele săptămâni ale invaziei, dar a sugerat că acestea sunt de fabricație rusească, notează France 24.

Ucraina: Nu am primit avioane de luptă din Occident

Într-o postare făcută miercuri dimineață pe pagina de Facebook, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a transmis că a primit doar piese și componente din partea occidentalilor, dezmințind astfel că ar fi primit avioane de luptă noi după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie. 

„Ucraina nu a primit avioane noi de la parteneri! Cu asistența Guvernului Statelor Unite, Forțele Aeriene ale Ucrainei au primit piese și componente pentru restaurarea și repararea flotei de aeronave care se află în dotarea Forțelor Aeriene, lucru care va permite intrarea în serviciu a mai multor echipamente”, afirmă comandamentul militar de la Kiev.

Kievul ceruse deja partenerilor occidentali avioane de luptă de tip MiG, pe care piloții săi știu deja să le folosească și pe care câteva țări din estul Europei le au în dotare.  De altfel, un posibil transfer de MiG-uri din Polonia a fost discutat la începutul lunii martie dar Washingtonul a respins planul din cauza temerilor că Rusia ar putea vedea mutarea drept o implicare directă a NATO în conflict.

 Anunțul lui Kirby a venit la șase zile după ce președintele american Joe Biden a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, Statele Unite urmând să trimită Kievului în premieră și echipament greu în contextul escaladării luptelor.

 Pachetul, care mărește suma ajutorului militar pe care SUA l-au trimis Ucrainei de la începutul invaziei ruse la 2,5 miliarde de dolari, include sisteme de artilerie, muniție, transportoare blindate și bărci de apărare de coastă fără pilot, a transmis Biden într-o declarație scrisă după o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

 Biden a spus că a aprobat și transferul unor elicoptere și că echipamentul furnizat Ucrainei „a fost critic” în confruntarea invaziei.

 În plus, SUA, Marea Britanie şi Canada vor trimite mai multe piese de artilerie Ucrainei, pentru a face faţă ofensivei ruse din Donbas, conform promisiunilor făcute de preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson şi cel canadian, Justin Trudeau, informează Reuters.

Discuțiile despre avioanele primite de Ucraina vin în contextul în care armata rusă a declanșat luni ofensiva pe scară largă în estul Ucrainei pe care serviciile de informații de la Kiev și din Occident o anticipaseră de mai multe săptămâni.

Zelenski spune că războiul ar fi fost încheiat până acum dacă Ucraina ar fi avut acces la arme

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în mesajul de marți noapte că dacă Ucraina ar fi avut acces la arme mai bune, „comparabile cu cele folosite de Rusia, acest război ar fi fost încheiat până acum”.

Liderul de la Kiev a spus că dacă țările lumii democratice au arme și muniție de care Ucraina are nevoie „este datoria lor morală să ajute la protejarea libertății și la salvarea vieților a mii de ucraineni”.

Președintele ucrainean a adăugat, conform BBC News, că intensitata bombardamentelor rusești a crescut la Harkov, în Donbas și în regiunea Dnipropetrovsk, inclusiv în ce privește țintele civile.

„Soarta a zeci de mii de locuitori ai Mariupolului relocați în zone controlate de ruși, este necunoscută”, a mai spus Zelenski.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22