Ucraina: Explozia din Transnistria este o operațiune sub acoperire a Rusiei

Redactia | 26.04.2022

Ministerul Apărării din Ucraina susține într-un comunicat de presă că explozia de luni din Transnistria, din clădirea Comitetului Securității, a fost o operațiune a FSB rus.

Pe aceeași temă

Ministerul Apărării din Ucraina susține într-un comunicat de presă că explozia de luni din Transnistria, din clădirea Comitetului Securității, a fost o operațiune sub steag fals a principalului serviciu secret rus FSB, potrivit unui comunicat de presă.

Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina susține că ținta FSB, care dă vina pe Ucraina pentru explozie, este de a instaura panica și ”sentimentele anti-ucrainene” în Transnistria și de a inventa un pretext pentru o intervenție armată în regiunea separatistă din Republica Moldova.

De ce este important. Implicarea Transnistriei de către Rusia în războiul purtat împotriva Ucrainei ar însemna o atragere de facto a Republicii Moldova în conflict. Pentru Chișinău ar fi foarte greu de menținut poziția actuală de neutralitate dacă Rusia ar încălzi conflictul înghețat din Transnistria, pe care Moscova o controlează de 30 de ani. Calculele politice ar deveni atunci extrem de complicate și pentru România.

Ministerul ucrainean al Apărării citează în acest sens corespondența din 22 aprilie dintre doi oficiali transnistreni. În scrisoarea prezentată de ucraineni, Vadim Șmalenko, secretarul Comisiei pentru Situații de Urgență din Transnistria îi cere detalii unui guvernator local, Volodimir Bychkov despre pregătirile pentru adăpostirea populației pentru situații de urgență.

”E evident că acesta e cazul unor măsuri provocatoare organizate de FSB pentru a instaura panica și sentimentele anti-ucrainene. Autorii vor justifica războiul de pe teritoriul Ucrainei sau vor implica regiunea Transnistreană în ostilități, fie pentru mobilizarea rezerviștilor, fie pentru a lansa atacuri asupra teritoriului ucrainean”, arată Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina în comunciatul citat.

Context. O explozie a fost raportată luni în Tiraspol, în clădirea Comitetului Securității, în urma unui atac cu lansatoare de grenade. Guvernul Republicii Moldova a anunțat că nu există victime.

Explozia a avut loc în aceeași zi în care vicepremierul rus al afacerilor externe, Andrei Rudenko, a declarat la Moscova că Rusia nu vede „riscuri pentru escaladarea situației ” în Transnistria.

Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-rusă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22