Pe aceeași temă
Ministerul Apărării din Ucraina susține într-un comunicat de presă că explozia de luni din Transnistria, din clădirea Comitetului Securității, a fost o operațiune sub steag fals a principalului serviciu secret rus FSB, potrivit unui comunicat de presă.
Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina susține că ținta FSB, care dă vina pe Ucraina pentru explozie, este de a instaura panica și ”sentimentele anti-ucrainene” în Transnistria și de a inventa un pretext pentru o intervenție armată în regiunea separatistă din Republica Moldova.
De ce este important. Implicarea Transnistriei de către Rusia în războiul purtat împotriva Ucrainei ar însemna o atragere de facto a Republicii Moldova în conflict. Pentru Chișinău ar fi foarte greu de menținut poziția actuală de neutralitate dacă Rusia ar încălzi conflictul înghețat din Transnistria, pe care Moscova o controlează de 30 de ani. Calculele politice ar deveni atunci extrem de complicate și pentru România.
Ministerul ucrainean al Apărării citează în acest sens corespondența din 22 aprilie dintre doi oficiali transnistreni. În scrisoarea prezentată de ucraineni, Vadim Șmalenko, secretarul Comisiei pentru Situații de Urgență din Transnistria îi cere detalii unui guvernator local, Volodimir Bychkov despre pregătirile pentru adăpostirea populației pentru situații de urgență.
”E evident că acesta e cazul unor măsuri provocatoare organizate de FSB pentru a instaura panica și sentimentele anti-ucrainene. Autorii vor justifica războiul de pe teritoriul Ucrainei sau vor implica regiunea Transnistreană în ostilități, fie pentru mobilizarea rezerviștilor, fie pentru a lansa atacuri asupra teritoriului ucrainean”, arată Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina în comunciatul citat.
Context. O explozie a fost raportată luni în Tiraspol, în clădirea Comitetului Securității, în urma unui atac cu lansatoare de grenade. Guvernul Republicii Moldova a anunțat că nu există victime.
Explozia a avut loc în aceeași zi în care vicepremierul rus al afacerilor externe, Andrei Rudenko, a declarat la Moscova că Rusia nu vede „riscuri pentru escaladarea situației ” în Transnistria.
Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-rusă.