Ucraina interzice intrarea civililor în Bahmut, în timp ce trupele ruse intensifică asediul

L. G. | 14.02.2023

Ucraina a interzis intrarea în Bahmut a civililor, zona fiind prea periculoasă, au declarat comandanți ucraineni citati de NYT, în ceea ce ar putea reprezenta începerea unei operațiuni de retragere.

Pe aceeași temă

Armata ucraineani a interzis luni intrarea civililor, inclusiv a voluntarilor, în orașul Bahmut asediat de forțele ruse, argumentând că este prea periculos, forțele ruse reușind aproape să-l încercuiască. Decizia ar putea reprezenta preludiul retragerii trupelor ucrainene din Bahmut, și cel mai mare câștig tactic pentru invadatorii ruși din luna iulie când a fost lansată contraofensiva forțelor Kievului, scrie The New Times.

Armata ucraineană a negat că s-ar retrage susținând că își păstrează pozițiile în oraș, deși singurul drum de acces pe care poate aproviziona trupele cu armament și provizii ca și evacuarea răniților se află sub tirul artileriei rusești.

„Bahmut este epicentrul atacului inamicului și, prin urmare, situația este critică”, a declarat luni, într-un interviu, colonelul Serhi Cherevati, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din estul Ucrainei.

El a spus că trupele ucrainene au respins 19 atacuri asupra lui Bahmutului în ultimele 24 de ore, dar că nu s-a ajuns la un moment decisiv. Orașul, a spus el, „este sub control ucrainean”.

Bahmut face obiectul unui asediu al Rusiei de peste șapte luni. După ce au pus la pământ o mare parte a orașului cu loviturile de artilerie, trupele ruse l-au încurajat pe trei părți și au ocupat mai multe așezări din jurul lui. Armata ucraineană declara luni că se duc lupte de stradă în două cartiere mărginașe di Bahmut.

„Luptăm pentru inimile oamenilor”, a spus un voluntar, Mihailo Purișev, într-un interviu telefonic. El a estimat că până la 4.000 de civili se aflau încă în Bahmut, inclusiv 60 de copii.

Kremlinul s-a concentrat asupra lui Bahmut – care avea o populație înainte de război de aproximativ 70.000 de locuitori și care este un nod logistic – ca element esențial pentru obiectivul declarat al președintelui Putin de a cuceri Donbasul, regiunea vitală industrială și minieră din estul Ucrainei.

Rusia a utilizat un număr enorm de trupe în încercarea de a cuceri orașul, efectuând atacuri aproape sinucigașe în valuri cu recruți în încercarea de a sparge liniile defensive ucrainene.

Gruparea Wagner înaintează în Bahmut

În ultimele trei zile, gruparea Wagner de mercenari a obținut noi mici victorii în jurul periferiei de nord a orașului Bakhmut din Donbas, în Ucraina, a declarat marți Ministerul britanic al Apărării, scrie Reuters.

Avansul tactic rusesc la sud de Bahmut a înregistrat probabil progrese mici, afirmă serviciile militare secrete britanice.

Rusia urmărește probabil să anuleze o parte din câștigurile pe care forțele ucrainene le-au obținut în perioada septembrie-noiembrie 2022.

Există o posibilitate realistă ca obiectivul lor imediat este să avanseze spre vest până la râul Zherbereț, susține ministerul britanic al Apărării.

NATO reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat, marţi, că Alianţa Nord-Atlantică şi aliaţii săi nu sunt parte a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, dar a spus că este important ca ucrainenii să fie ajutaţi să se apere.

„Nici NATO, și nici aliaţii săi nu sunt parte din acest conflict. Susţinem Ucraina pentru a se apăra împotriva acestui război de agresiune. Preşedintele Putin şi Federaţia Rusă au atacat un stat suveran şi este important ca noi să ajutăm Ucraina să se poată apăra. Nu suntem parte a conflictului, dar ajutăm Ucraina în acest război de agresiune. Tipul de susţinere s-a schimbat de la începutul războiului, am decis să trimitem şi alte tipuri de armament greu. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina are armele de care are nevoie pentru a-şi recupera teritoriile şi a câştiga războiul", a spus Stoltenberg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22