Pe aceeași temă
Totodată, Rada a aprobat data alegerilor prezidențiale pe 31 martie 2019, transmite Kyiv Post, preluat de G4Media.ro.. Legea marțială va intra în aplicare din 28 noiembrie.
Inițial, președintele Petro Poroșenko a propus introducerea legii marțiale pentru 60 de zile, dar a reformulat propunerea, la numai 30 de zile, pentru ca legea marțială să nu afecteze desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2019.
Președintele Petro Poroșenko propusese în noaptea de duminică spre luni impunerea legii marțiale, iar Consiliul de Apărare a aprobat propunerea.
Instaurarea legii marțiale înseamnă suprimarea unor drepturi individuale, interzicerea adunărilor publice, posibilitatea ca armata să rechiziționeze diverse active private etc.
Un consilier prezidențial a anunțat pe Facebook că instaurarea legii marțiale nu va anula alegerile prezidențiale programate la finalul lunii martie 2019.
Legea marțială nu a fost instaurată în 2014-2015, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a invadat estul Ucrainei.
De notat că în Ucraina vor avea loc în martie 2019 alegeri prezidențiale, iar Poroșenko este candidat pentru al doilea mandat. La finalul anului sunt programate și alegeri parlamentare.
Rusia a capturat 3 nave ucrainene. 6 marinari răniți. Poroșenko cere legea marțială
Trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „acțiuni provocatoare“ în Marea Neagră, într-o zonă în care ambele țări au dreptul de a naviga. Tensiunile au escaladat duminică, după ce Rusia a oprit trei nave ucrainene să pătrundă în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci, transmite Reuters.
Un tratat bilateral conferă celor două țări dreptul de a folosi Marea Azov, care este legată prin strâmtoarea foarte îngustă Kerci de Marea Neagră. Însă tensiunile în zonă au crescut odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Rusia poate controla accesul prin această strâmtoare, după ce a construit un pod care leagă Crimeea de sudul Rusiei.
Tensiunile au apărut duminică după ce Rusia a încercat să intercepteze în Marea Neagră cele trei nave ucrainene – două nave de luptă și un remorcher -, acuzându-i pe ucraineni că au intrat ilegal în apele teritoriale rusești.
Marina ucraineană a declarat că o navă rusească a izbit remorcherul, producându-i daune, într-un incident în care Rusia s-a comportat agresiv și ilegal. Reprezentanții Marinei ucrainene au susținut că vasul avea dreptul să treacă prin acea zonă, fiind pe ruta dintre Odesa și Mariupol, care presupune trecerea prin Strâmtoarea Kerci.
De cealaltă parte, rușii au acuzat Ucraina de ”acțiuni provocatoare“, prin faptul că nu a informat în avans asupra trecerii navelor, iar acestea au executat manevre periculoase.
Un martor a declarat duminică pentru Reuters că o navă de transport marfă a fost folosită pentru a bloca canalul de sub pod și că a văzut două avioane ruse Suhoi Su-25 rusești care survolau zona. Televiziunea de stat din Rusia a anunțat că elicoptere de luptă rusești au fost, de asemenea, dislocate în zonă.