Ucraina își modifică strategia militară după scurgerea de informații secrete ale Pentagonului

L. G. | 10.04.2023

Scurgerea de documente secrete din SUA, care în prezent este analizată de serviciile americane, a determinat schimbarea planurilor Ucrainei, conform surselor citate de CNN.

Pe aceeași temă

CNN nu a oferit detalii despre conținutul documentelor cu informații militare sensibile apărute pe site-urile de socializare, dar a precizat că scurgerea de informații a determinat Pentagonul să ia măsuri pentru a reduce fluxul de documente secrete care, în mod normal, sunt disponibile în fiecare zi pentru sute de persoane din guvern, potrivit BBC, citând o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Statul Major Reunit, care include înalți oficiali ai Departamentului Apărării și care îl consiliază pe președintele SUA, își analizează acum listele de corespondență pentru a afla cine primește rapoarte clasificate, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Multe dintre documentele care circulă pe internet au fost marcate pentru a indica faptul că au fost produse de divizia de informații a comitetului, cunoscută sub numele de J2, și par a fi documente de informare.

Pentagonul a anunțat că continuă să verifice autenticitatea documentelor și încearcă să evalueze daunele aduse securității naționale. De asemenea, aliații SUA evaluează și încearcă să determine dacă propriile surse și metode au fost afectate de scurgerea de informații.

Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii americani să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din SUA, relatează Reuters.

Oficialii spun că amploarea subiectelor abordate în documente, care se referă la războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa, sugerează că acestea au fost scurse de un american, şi nu de un aliat.

„Acum se pune accentul pe faptul că este vorba de o scurgere de informaţii din partea SUA, deoarece multe dintre documente au ajuns doar în mâinile americanilor", a declarat Michael Mulroy, fost oficial de rang înalt al Pentagonului, într-un interviu acordat Reuters.

Cei care se ocupă de anchetă analizează ce motivaţii ar avea un oficial american sau un grup de oficiali americani pentru a scurge informaţii atât de sensibile, a declarat una dintre sursele cu care a vorbit Reuters.

Oficialul a mai spus că anchetatorii analizează patru sau cinci teorii, de la un angajat nemulţumit până la o ameninţare din interior care a vrut în mod activ să submineze interesele de securitate naţională ale SUA.

Oficialii americani au declarat că ancheta se află în faza incipientă, iar cei care o conduc nu au exclus posibilitatea ca în spatele scurgerii de informaţii să se afle elemente pro-ruse.

În orice caz, este considerată una dintre cele mai grave breşe de securitate de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks în 2013.

Deşi unele dintre documente au fost postate cu săptămâni în urmă, existenţa lor a fost raportată pentru prima dată vineri de The New York Times.

Nu este clar de ce cel puţin un document este marcat ca fiind neclasificat, dar include informaţii strict secrete. Unele documente sunt marcate „NOFORN", ceea ce înseamnă că nu pot fi divulgate nici aliaților SUA.

Doi oficiali americani au declarat duminică pentru Reuters că nu exclud posibilitatea ca documentele să fi fost falsificate pentru a induce în eroare anchetatorii cu privire la originea lor sau pentru a difuza informaţii false care ar putea afecta interesele de securitate ale SUA.

Unul dintre documente, datat 23 februarie şi marcat „Secret", prezintă în detaliu modul în care rachetele disponibile pentru sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare.

De asemenea, sistemul defensiv aerian BUK, tot de fabricație sovietică, utilizat de ucraineni, ar putea rămâne fără muniție la jumătatea lunii aprilie, a scris New York Times, în timp ce sistemele de apărare antiaeriană ar putea fi „reduse complet” până în 23 mai.

Astfel, avioanele de vânătoare și bombardierele rusești ar putea avea mai multe oportunități de atac, ceea ce ar fi o provocare majoră pentru Kiev, au declarat surse militare pentru New York Times.

Doi oficiali americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului au subliniat că, deşi există îngrijorare cu privire la scurgerea de informaţii de la Pentagon şi de la agenţiile de informaţii, documentele arătă o imagine de ansamblu valabilă pentru perioada din urmă cu mai mult de o lună, nefiind vorba - până acum - de evaluări mai recente.

Casa Albă nu a dorit să comenteze scurgerea de informații militare sensibile, îndemnând jurnaliştii să se adreseze Pentagonului, care a anunțat că împreună cu Departamentul Justiției analizează și caută să identifice autorii scurgerilor de informații secrete.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22