Ucraina, numele haosului

Armand Gosu | 04.02.2014

Pe aceeași temă

Privirile sunt ațintite către Rada Supremă, parlamentul de la Kiev, care-și reia ședințele marți, 4 februarie. Se va forma o nouă majoritate? Aceasta este întrebarea la care se așteaptă cu înfrigurare un răspuns.

Ultima săptămână a debutat cu un miting la Kiev, la care liderii opoziției au pre­zentat mulțimii adunate pe Maidan oferta președintelui Ianukovici pentru rezolvarea crizei politice. Viktor Ia­nu­kovici a acceptat să re­nun­țe la loialul premier Aza­rov, liderii opoziției ur­mând să fie cooptați în Exe­cutiv. Săptămâna politică s-a încheiat la München, la Conferința pentru Se­cu­ritate, unde șefii opoziției, Arseni Iațeniuk și Vitali Kliciko, cărora li s-a ală­tu­rat Piotr Poroșenko, fost mi­nistru de Externe și unul dintre spon­sorii Maidanului, au discutat cu înalți re­prezentanți ai UE și SUA un plan de re­zolvare a crizei. Din stradă, bătălia s-a mu­tat în spatele ușilor închise, unde se ne­gociază diverse soluții.

Luni, 27 ianuarie, oligarhul Rinat Ah­me­tov, cel mai bogat ucrainean, cu o avere de peste 15 miliarde de dolari, unul dintre cei mai apropiați susținători ai lui Ia­nu­kovici și sponsor al Partidului Regiunilor, s-a declarat public împotriva unui sce­na­riu violent care să pună capăt Maidanului. Oligarhii l-ar fi convins, potrivit presei de la Kiev, pe președinte să renunțe la in­tro­ducerea stării de urgență, care i-ar fi per­mis să scoată armata pe străzi. Tot luni a avut loc o primă întâlnire între pre­șe­din­tele Ianukovici și fracțiunea „regionalilor“, la care s-au discutat mai multe scenarii de depășire a crizei, de la federalizarea Ucrai­nei la declararea stării de urgență. Con­clu­zia participanților a fost că Ianukovici este dispus la orice compromis pentru a re­zol­va criza, de la amnistierea celor care au par­ti­cipat la luptele de stradă până la de­misia gu­vernului și reforma consti­tu­țio­nală.

Marți dimineață, deputații „regionali“ au constatat că președintele a început să-și pună în aplicare planul prin demisia premierului Aza­rov. A fost convocată o no­uă ședință a deputaților „re­gionali“, de astă dată fă­ră participarea pre­șe­din­te­lui Ianukovici, în pre­gă­ti­rea sesiunii extraordinare a Radei Supreme, pentru vo­tarea legii de amnistiere. Exis­tau nu mai puțin de pa­tru proiecte, dintre care unul era pregătit chiar de către adjunctul șefului administrației prezidențiale și pre­vedea amnistierea activiștilor Maidanului doar dacă în 15 zile eliberează toate clă­di­rile și străzile ocupate. În discuțiile care au avut loc s-a putut observa ruptura din cadrul fracțiunii parlamentare. Deputații controlați de oligarhii Rinat Ahmetov, Dmitri Firtaș, Serghei Levocikin și Viktor Pinciuk au spus că ei nu mai votează or­bește niciun proiect de lege venit de la gu­vern, așa cum s-a întâmplat la 16 ianuarie, când s-a adoptat, cu încălcarea pro­ce­du­rii, un pachet de legi privind îngrădirea drep­turilor civile, ceea ce a condus la re­luarea violentă a protestelor de la Kiev, pro­­teste care dăduseră semne că se vor stin­ge de la sine. Ahmetov singur con­tro­lează nu mai puțin de 40 de deputați, res­tul oli­garhilor, un număr de 38. Mai mult decât atât, pe culoarele Radei Supreme, marți, s-au desfășurat discret negocieri pri­vind revenirea la Constituția din 2004, care transferă o bună parte din pre­ro­ga­tivele președintelui către parlament și guvern.

 

 

Constituția din 2004 fusese anulată de că­tre Curtea Constituțională în toamna lui 2010, după câștigarea alegerilor de către Ia­nukovici, invocându-se faptul că pro­iec­tul de lege trimis atunci spre Rada Su­pre­mă s-ar fi votat cu încălcarea pro­ce­du­ri­lor. Chipurile, parlamentul l-ar fi adoptat în­­tr-o variantă ușor modificată de cea apro­­bată de Curtea Constituțională. Sus­ți­nă­to­rii revenirii la Constituția din 2004 pre­tin­deau că, dacă acum va fi supus vo­tului pro­iectul corect, nu cel modificat, și va fi votat cu majoritate simplă, în mod formal Constituția din 2004 ar fi putut reintra în vigoare.

S-a afirmat că modificarea Constituției ar fi fost o condiție pusă de Iațeniuk pentru a prelua fotoliul de premier, oferit de Ia­nukovici. Cert este că deputații „re­gio­nali“ controlați de oligarhi erau pregătiți să vo­teze revenirea la Constituția din 2004. Nu s-a ajuns, însă, acolo. Președintele Ia­nu­kovici s-a dat jos de pe patul de spital și a venit la ședința fracțiunii, blocând ten­ta­tiva de revenire la Constituția din 2004 și cerându-le deputaților să voteze pro­iec­tul care condiționează amnistierea de eva­cua­rea în 15 zile a clădirilor și străzilor ocu­pate de protestatari. Potrivit presei ucrai­­nene, întâlnirea președintelui cu par­la­mentarii „regionali“ a fost tensionată, Ia­nukovici amenințându-i cu dosare pe­nale și cu dizolvarea Radei Supreme.

Cum parlamentarii controlați de oligarhi erau greu de convins, Kremlinul a venit în ajutorul lui Ianukovici, semnalizând in­ten­ția reluării războiului comercial cu Ucrai­na. Controalele severe și taxele va­male su­plimentare i-au sensibilizat într-o așa mă­sură pe oligarhi, încât deputații controlați de ei au votat legea de am­nis­tiere în re­dac­tarea propusă de Ianukovici și au renunțat la modificarea Constituției prin reducerea prerogativelor pre­șe­din­telui.

Președintele Ianukovici joacă la două ca­pe­te, ca și până acum. Pare să fi acceptat va­rianta agreată de Occident a rezolvării cri­zei politice, adoptând amnistierea și în­de­părtându-l pe Azarov din fruntea gu­ver­nului. În același timp, a introdus ter­menul de 15 zile în legea amnistierii, după care ar putea reveni la o soluție de forță, spre care pare că-l împinge Moscova. Aș­teaptă începerea sesiunii parlamentului, la 4 februarie. În cazul schimbării ma­jo­rității, amenință cu dizolvarea Radei Su­preme. Numirea unui nou prim-ministru are aerul că ar putea fi o mutare decisivă. Numai că, în Ucraina, nimic nu e decisiv. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22