Pe aceeași temă
În estul Ucrainei are loc în aceste zile o desfășurare de forțe rusești fără precedent, pe care structurile de securitate ale unor state mult mai puternice ar avea dificultăți s-o anihileze.
Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, anunța la 13 aprilie, duminică dimineață, decizia Consiliului de Securitate și Apărare de la Kiev de a interveni militar împotriva nucleelor separatiste din regiunea Donețk. Acolo, la granița cu Rusia, s-au reluat cu o forță și mai mare acțiunile prin care se urmărește destabilizarea Ucrainei. Aceste operațiuni sunt rezultatul atacării și ocupării prin forță de către grupări militare neidentificate a sediilor unor instituții locale.
Vineri seara, a fost atacată de 40 de luptători clădirea procuraturii din Donețk. Atacul a fost respins. Atacatorii s-au deplasat apoi către localități din apropiere. La Krasnîi Liman, grupul diversionist a intrat în clădirea miliției, a pus mâna pe armele care se aflau acolo depozitate, după care a început să le împartă populației locale. Acești militari, fără semne de identificare și cu fețele mascate, au plecat lăsând clădirea sub controlul grupărilor locale proruse. Mascații erau înarmați cu automate rusești AK-100, pe care erau montate aruncătoare de grenade. Doar trupele speciale ruse au astfel de arme. O parte a populației locale majoritar rusofonă s-a mobilizat pentru a respinge orice tentativă a autorităților ucrainene de a prelua controlul asupra orașului. Următoarea localitate a fost Artemovsk, unde au încercat să ocupe sediul miliției, dar după negocieri s-au răzgândit și s-au îndreptat către consiliul local, de pe clădirea căruia au dat jos steagul Ucrainei, înlocuindu-l cu tricolorul rusesc. Apoi s-au urcat în mașini și au plecat spre altă localitate.
Ofensiva a continuat la Garlovka, unde însă atacul a fost respins vineri seară, după ora 20. Și aici ținta a fost clădirea miliției, însă gruparea n-a izbutit să pună mâna pe armele aflate în sediu. La Kramatorsk, trupele de mascați au atacat clădirea miliției, cerând predarea armamentului, însă după câteva ore au fost respinse. Un milițian a fost grav rănit în acest atac.
La Slaveansk, la 130 km de Donețk, mascații au colaborat mai bine cu localnicii și au format cel mai puternic centru de rezistență al militanților proruși. Aici, diversioniști înarmați au pătruns în clădirea miliției, au pus mâna pe arme, le-au împărțit populației, după care au plecat lăsând sediul miliției în paza luptătorilor locali. Populația locală a fost chemată să organizeze mitinguri de susținere a detașamentelor paramilitare.
Cine-s acești „omuleți verzi“, bărbați tineri, îmbrăcați în uniforme verzi de camuflaj, bine antrenați, înarmați, care acționează în regiunea Donețk? Ministerul ucrainean de Externe afirmă într-un comunicat că va prezenta la Geneva, la 17 aprilie, la întâlnirea Rusia-Ucraina-UE-SUA, probe privind implicarea serviciilor speciale rusești în evenimentele din estul Ucrainei. Departamentul de Stat al SUA, într-un comentariu, la 13 aprilie, pe marginea propagandei ruse, identifică serviciul secret al armatei, GRU, ca fiind implicat în organizarea protestelor, ocuparea clădirilor, împărțirea armelor către populație, menționând semnele după care americanii l-au recunoscut. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, însă neagă categoric orice implicare a serviciilor secrete ruse în evenimentele din Ucraina.
Directorul Centrului de cercetare militară, conversie și dezarmare de la Kiev a declarat pentru BBC că persoanele înarmate fac parte din trupele speciale GRU. Tactica acțiunilor, comportamentul militarilor, pregătirea psihologică, disponibilitatea de a utiliza armamentul împotriva populației civile sunt specifice trupelor GRU. Aceste detașamente acționează coordonat între ele și colaborează bine cu separatiștii ucraineni, în civil. Expertul ucrainean mai spune că sunt aceleași trupe speciale care au acționat în Crimeea, cu câteva săptămâni în urmă, fiind aduse în estul Ucrainei prin Rostov pe Don, după cum s-a și relatat pe rețelele de socializare și bloguri specializate.
Presa ucraineană, dar și cea internațională a relatat cu amănunte despre implicarea decisivă în evenimentele din estul și sudul Ucrainei nu doar a „omuleților verzi“, cu măști pe față și puști automate AK-100 în mână, ci și a multor „civili“ veniți din Rusia în manifestațiile separatiste de la Harkov, Lugansk sau Donețk. S-au publicat fotografiile acestora, datele lor de identificare, traseul și orarul după care au sosit în Ucraina detașamentele de „civili“. Toate aceste investigații par acum inutile. Nimeni n-a luat nicio măsură.
Cum a fost posibil? În primul rând, instituțiile de forță ale statului, serviciile de informații, Ministerul de Interne, grănicerii, vameșii se dovedesc a nu fi integral loiale Kievului, de vreme ce sub nasul lor se produc astfel de diversiuni. În al doilea rând, în Ucraina are loc în aceste zile o desfășurare de forțe rusești fără precedent, pe care structurile de securitate ale unor state mult mai puternice ar avea dificultăți s-o anihileze. În al treilea rând, o parte a populației locale, în majoritate etnici ruşi, sprijină aceste acțiuni îndreptate împotriva autorităților de la Kiev.
În ultimele două săptămâni, în diverse localități din estul Ucrainei se observă același fenomen: oameni „în verde“ iau cu asalt sediile diverselor instituții, mai ales ale miliției și SBU (Serviciul ucrainean de Securitate), împart armele pe care le găsesc acolo grupărilor paramilitare proruse. Aceste grupări sunt compuse din susținători ai Moscovei, un fel de agentură locală, formată din foști și actuali angajați ai instituțiilor care se ocupă de ordinea publică, miliție, servicii, din armată, funcționari locali, rețele ale Partidului Regiunilor rămase loiale fostului președinte Viktor Ianukovici. Ei formează un scut viu în jurul sediilor instituțiilor, din care se retrag detașamentele GRU. Câteva mii de persoane, pentru că nu sunt mai multe, bine organizate, se dovedesc capabile să paralizeze o țară. //
Sancțiunile internaționale
Potrivit Agenției Bloomberg, bursa de la Moscova a pierdut 8%, în vreme ce rubla s-a devalorizat cu 6%, față de dolarul SUA. Sancțiunile internaționale au obligat autoritățile de la Moscova să modifice în jos prognoza de creștere economică pentru 2014. Fuga capitalului din Rusia este cel mai îngrijorător fenomen cu care se confruntă Kremlinul. În primul trimestru, peste 70 de miliarde de dolari au fost scoase din Rusia, mai mult decât în întregul an 2013. SUA, spre deosebire de UE, se remarcă prin fermitate în promovarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Rusia izolată în Consiliul de Securitate
La anunțul Kievului că declanșează operațiuni antiteroriste, Moscova a convocat Consiliul de Securitate al ONU, pentru duminică seară. Ședința a început la New York, la ora 20, a fost integral transmisă pe rețeaua de televiziune internă, iar comentatorii sunt unanimi în a aprecia că a fost una dintre cele mai stranii întâlniri din ultimii ani.
Reprezentantul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a deplâns „îngrozitoarea rusofobie“ care domină Rada Supremă de la Kiev, a cerut autorităților ucrainene „să înceteze războiul cu propriul popor“. Ambasadorul Ciurkin a negat categoric informațiile potrivit cărora Rusia ar concentra trupe la granița cu Ucraina, iar agenți ruși ar participa la escaladarea situației din această țară.
Unul după altul, reprezentanții SUA, Franței, Marii Britanii, și Australiei din Consiliul de Securitate au criticat Rusia, în termeni neobișnuit de duri. Reprezentanta SUA a afirmat că în estul Ucrainei acționează aceiași oameni care au fost în Crimeea. Iar ambasadorul britanic a spus că lumea nu poate fi „prostită de propaganda și dezinformarea“ Kremlinului. La rândul său, ambasadorul Australiei a cerut Rusiei să înceteze provocările.
Singurele țări din Consiliul de Securitate care s-au ferit să critice Rusia au fost Ruanda și China. Reprezentatul Chinei, a cărui intervenție a fost și cea mai scurtă, a exprimat „îngrijorarea“ față de escaladarea situației, cerând rezolvarea politică a crizei din Ucraina cu luarea în considerare a intereselor tuturor părților implicate.
Reprezentantul Ucrainei, Iuri Sergheev, a acuzat serviciile secrete din Rusia că au inițiat operațiuni speciale de ocupare a clădirilor administrației din estul Ucrainei. //
Dezmembrarea, după scenariul Moscovei
Cea de a doua etapă a planului de destabilizare a Ucrainei a început duminică, 6 aprilie.
La Donețk, circa 150 de participanți la un miting împotriva noii puteri instalate la Kiev au intrat cu forța în clădirea administrației regionale, au fluturat din balcon steagul Rusiei și au cerut organizarea unei sesiuni extraordinare care să fixeze un referendum privind aderarea regiunii la Rusia. În noaptea de 6-7 aprilie, grupările proruse au ocupat clădirea SBU. Luni dimineața, în urma refuzului deputaților de a se întruni, activiștii proruși au organizat la Donețk un soviet la care au adoptat declarația de suveranitate a Republicii Populare Donețk. Sovietul a anunțat și organizarea referendumului până, cel târziu, la 11 mai.
La Lugansk, participanții la miting, conduși de „omuleți verzi“, au ocupat clădirea SBU, au sustras armele găsite acolo și au cerut eliberarea imediată a celor arestați pentru separatism. În luptele de stradă care au urmat au fost rănite 9 persoane. Luni, 14 aprilie, activiștii proruși au reluat demonstrația violentă și au dat un ultimatum armatei și autorităților locale, cerând ca până miercuri, 16 aprilie, să decidă dacă rămân loiali Kievului sau trec de partea separatiștilor.
La Harkov, fosta capitală a Ucrainei sovietice
(1917-1934), în Piața Libertății s-au organizat două mitinguri, duminică, 6 aprilie. La primul, unde se cerea referendum pentru unirea cu Rusia, participau peste 1.000 de persoane.
Cel de-al doilea era pentru susținerea Euro-Maidanului. Spre seară, prorușii le-au administrat o bătaie zdravănă susținătorilor guvernului de la Kiev, după care au atacat și ocupat clădirile administrației regionale, arborând tricolorul pe ele. A doua zi, luni, activiștii proruși s-au autodeclarat „deputați“ și au proclamat înființarea Republicii Populare Harkov. După care s-au adresat fostului președinte V. Ianukovici pentru a legitima noul consiliu local și au cerut Rusiei să asigure condițiile pentru desfășurarea referendumului de anexare.
Scenariul după care acționează Moscova este străveziu: trupele speciale GRU stabilesc capetele de pod, ajutându-i pe localnicii separatiști; forțele proruse vor extinde mișcarea la întreaga localitate, apoi regiune; organismele separatiștilor anunță referendumuri, după modelul celui din Crimeea; rezultatul referendumului va fi consolidat de intrarea trupelor rusești în aceste regiuni. Aici s-ar putea sfârși viața scurtă, dar agitată a celei de-a doua republici ucrainene.