Pe aceeași temă
Ucraina se pregătește pentru o ofensivă decisivă pe scară largă a Rusiei în estul Ucrainei la mijlocul sau la sfârșitul lunii februarie, dar o serie de experți și oficiali occidentali, dar și naționaliști ruși sunt sceptici cu privire la șansele de reușită ale acestei operațiuni.
Deși trupele ruse ar fi ocupat deja o treime din orașul Bahmut, asediat de luni de zile, apărarea ucraineană rezistă în continuare pe poziții.
Rușii „aduc muniție, dar nu o mai irosesc atât de mult ca înainte”, a declarat luni Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, la televiziunea VotTak.
„Înseamnă că economisesc muniția pentru că se pregătesc pentru o ofensivă la scară mare”, a adăugat el.
Haidai mai a spus că armata rusă continuă să mobilizeze trupe pentru noi atacuri. El a spus că crede că există zeci de mii de militari desfășurați în Luhansk, fără a include personalul obișnuit al armatei precum parașutiștii.
„Amenințarea majoră este numărul mare de trupe”, a spus el marți la Apostrophe TV. „Este un monstru imens care este în război cu noi și deține resurse imense – dar nu nesfârșite.”
Liderii ucraineni avertizează de ceva vreme cu privire la o nouă ofensivă a Rusiei, în special în estul și sudul Ucrainei. După ce au primit promisiuni pentru livrarea a zeci de tancuri de luptă grele de producție occidentală, oficialii ucraineni și-au intensificat cererile pentru avioane luptă moderne.
În ciuda presupusei acumulari de resurse în estul Ucrainei, nu este clar cât de mult va putea Rusia să schimbe situația de pe câmpul de luptă. Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat marți că este „puțin probabil ca Rusia să își dețină forțele necesare pentru a afecta substanțial cursul războiului în următoarele săptămâni”.
Rusia încearcă de luni de zile să cucerească orașul Bahmut din est, dar fără succes. Singura sa victorie notabilă a fost capturarea unui oraș mai mic, Soledar, chiar la nord de Bahmut. Cu toate acestea, trupele sale au continuat să avanseze încet spre nordul și sudul orașului, într-un efort de încercuire și de a tăia căile de aprovizionare a armatei ucrainene prezente în oraș.
Comandantul forțelor terestre ale Ucrainei a spus luni că relieful din jurul orașului Bahmut – în special dealurile din vestul orașului – oferă o protecție naturală care îl fac o „fortăreață de necucerit”.
În condiţiile în care războiul este pe cale să atingă un punct de cotitură pe măsură apropierii unui an de la declanşare, Ucraina nu mai înregistrează progresele făcute în a doua jumătate a anului 2022, iar Rusia înaintează lent cu sute de mii de soldaţi din trupele de rezervă mobilizate, notează Reuters.
Serviciul de informaţii britanic apreciază marţi în buletinul său zilnic că forţele militare ruse au încercat probabil încă de la începutul lunii ianuarie să relanseze operaţiunile ofensive majore pentru ocuparea zonelor din regiunea Doneţk care se află sub controlul Ucrainei.
Cu toate acestea, forţele ruse au câştigat puţin teritoriu, întrucât 'le lipsesc muniţiile şi unităţile de manevră necesare pentru o operaţiune de succes', susţin ele.
„Liderii ruşi vor continua probabil să ceară progrese importante. Este puţin probabil ca Rusia să poată să adune forţele necesare pentru a influenţa în mod substanţial mersul războiului în următoarele săptămâni”, potrivit lor.
Kievul a declarat luni seara că forţele ruse au efectuat tiruri de tancuri, de mortiere şi de artilerie acolo în ultimele 24 de ore.
Totodată, Kovalenko spune că Mariupolul, oraş-port la Marea Azov pe care Moscova l-a cucerit în luna mai, ar putea fi utilizat de partea rusă pentru a aduce trupe şi echipamente pentru o nouă ofensivă. Acesta „ar putea servi ca nod de transport pentru forţele de ocupaţie ruse”, potrivit lui.
În opinia sa, contraofensiva ucraineană nu va avea loc prea curând, iar forţele ucrainene ar urma să-şi asume o poziţie defensivă, în special în Doneţk.
'Poate să fie o apărare activă, dar cu toate acestea o poziţie defensivă. Ideea va fi de a bloca orice avans rusesc', consideră el.
'Situaţia s-ar putea schimba mai rapid în alte sectoare. Dar această situaţie ar putea continua timp de două luni sau două luni şi jumătate, adică timpul necesar pentru asigurarea cu brigăzi de tancuri, antrenamente şi echipamentele necesare', susţine acelaşi expert militar ucrainean, citat de Reuters.
Situaţia este mai gravă în regiunea Doneţk
Analistul ucrainean în probleme de apărare, Oleksandr Kovalenko, afirmă că o nouă ofensivă rusă ar putea veni din una dintre cele patru direcţii: dinspre regiunea estică Lugansk, dinspre Doneţk (tot est), regiunea Zaporojie (sud) sau Mariupol (sud-est).
„Situaţia este mai gravă în regiunea Doneţk, în special în jurul Bahmut şi Avdiivka. Ruşii îşi vor spori contingentele acolo, precum şi echipamentele şi forţele de paraşutişti”, a declarat Kovalenko, expert la think tank-ul „Grupul de rezistenţă informaţională” pentru postul de radio NV (staţia publicaţiei Novoie Vremea din Kiev).
CNN a relatat în ianuarie că oficialii americani și occidentali au îndemnat Ucraina să nu-și mai irosească forțele pentru apărarea Bahmut și să acorde prioritate unei potențiale ofensive în sud, folosind un stil diferit de luptă utilizând armamentul de zeci de miliarde de dolari donat de aliații occidentali.
Oleksiy Danilov, cel mai înalt oficial ucrainean în domeniul securității naționale, a declarat că este încrezător că țara sa va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 de fabricație americană.
Este „doar o chestiune de timp" până când Kievul va primi F-16, a declarat Danilov, secretar al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, pentru CNN. „ Vor veni cu siguranță. Din păcate, între timp ne pierdem oamenii în timp ce luptăm pentru independența noastră”, a adăugat el.