Ucrainenii i-au identificat pe „teroriștii ruși” care au aruncat în aer barajul de pe Nipru

Redactia | 06.06.2023

Volodimir Zelenski a declarat că are toate dovezile care arată că rușii au dinamitat barajul din interior, dar că distrugerea acestuia nu va opri contraofensiva ucraineană.

Pe aceeași temă

Ucrainenii i-au identificat pe rușii responsabili de detonarea barajului Nova Kahovka. Potrivit șefului Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, aceștia sunt militarii din Brigada 205 motorizată, care au văzuți nu demult în zonă. Membrii brigăzii au fost staționați la centrala hidroelectrică de lângă Nova Kahovka ocupată de ruși și pe care o controlează de la începutul invaziei, a declarat Danilov, potrivit The Kyiv Independent.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It’s only… <a href="https://t.co/ErBog1gRhH">pic.twitter.com/ErBog1gRhH</a></p>&mdash; Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) <a href="https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1665952784665964545?ref_src=twsrc%5Etfw">June 6, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer noaptea trecută. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că a început evacuarea locuitorilor din zonele „periculoase” și a cerut populației să-și ia doar „documentele esențiale și animalele, să-și oprească electrocasnicele și utilitățile și să plece”. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru distrugerea barajului. Între timp, Kievul a confirmat că are arme suficiente pentru contraofensivă și că soldații săi avansează încet, dar sigur în zona Bahmut. 

Rusia acuză trupele ucrainene pentru sabotaj

În același timp, Rusia neagă orice implicare și arată cu degetul spre ucraineni care ar fi desfășurat o acțiune sub steag fals pentru a distrage atenția de la eșecul contraofensivei începute luni.

Șeful administrației Herson, instalat de Rusia, Vladimir Saldo, acuză Kievul: „Distrugerea (barajului – n.r.) a dus la o cantitate mare, dar nu critică, de apă care curge pe Nipru. Nu va împiedica armata noastră să apere malul stâng”, a spus Saldo. El a acuzat Kievul de atac pentru a „deturna atenția” de la contraofensiva eșuată.

Primarul din Nova Kahovka, Vladimir Leontiev, a spus că „atacurile nocturne” asupra barajului „au dus la distrugerea valvelor de evacuare apei” și că „apa din lacul Kakhovka a început să fie deversată în mod necontrolat în aval”.

Zeci de mii oameni evacuați din zonele inundate

Moscova a anunțat că a deschis o anchetă penală pentru distrugerea barajului Centralei Hidroelectrice Kahovka şi inundarea unor teritorii, relatează AFP.

Comitetul rus arată într-un comunicat că cercetează „fapte penale comise de grupuri armate ucrainene”. El dă asigurări că „va stabili circumstanţele incidentului şi amploarea pagubelor cauzate regiunii”.

„Acţiunile tuturor persoanelor implicate vor fi evaluate pe plan juridic”, dă asigurări Comitetul.

Ocupaţia din regiunea ucraineană Herson a anunţat că pregătea evacuarea a trei districte, în urma spargerii barajului Kahovka, în noaptea de luni spre marţi, în spatele căruia se află un lac cu 18 km3 de apă.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The catastrophe is unfolding. Entire houses are washed away by the flooding Dnipro River. <br><br>Source: <a href="https://t.co/j0UEIQXDBt">https://t.co/j0UEIQXDBt</a><a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/Kherson?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Kherson</a> <a href="https://t.co/3UEOsLziuB">pic.twitter.com/3UEOsLziuB</a></p>&mdash; (((Tendar))) (@Tendar) <a href="https://twitter.com/Tendar/status/1666019644065415168?ref_src=twsrc%5Etfw">June 6, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Administraţia instalată de Moscova a anunţat pe Telegram că evacuări erau în curs de pregătire în districtele Nobva Kahovka, Golo Pristan şi Oleşki - ultimele două situate de cealaltă parte a gurii Niprului faţă de oraşul Herson, aflat sub control ucrainean.

Rusia deţine controlul asupra malului stâng, situat la est, iar Ucraina asupra malului drept, situat la vest, al Niprului. Explozia a avut loc în apropiere de malul rusesc al fluviului.

Pe celălat mal, autorităţile ucrainene anunță evacuarea a 17.000 dintre cele 40.000 de persoane din zona Barajului Kahovska, anunţă procurorul general ucrainean Andrii Kostin.

„Peste 40.000 de persoane riscă să se afle în zone inundate”, anunţă procurorul general într-un mesaj postat pe Twitter. „Autorităţile ucrainene evacuează peste 17.000 de persoane”, precizează el.

„Din nefericire, peste 25.000 de persoane se află pe teritoriul aflat sub control rusesc”, precizează Kostin, aceștia fiind evacuați de autoritățile locale de pe malul stâng.

Centrala nucleară de la Zaporojie mai are rezerve de apă doar pentru câteva luni

Daunele suferite de barajul de la Nova Kahovka au provocat scăderea bruscă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), care continuă să scadă într-un ritm de 5 centimetri pe oră, dar nu există un ”risc imediat” pentru siguranţă, transmite marţi, 6 iunie, EFE și Agerpres.

Menționăm că directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a precizat marţi, într-un comunicat, că nivelul apei din rezervor „era de aproximativ 16,4 metri la ora 8 dimineaţa” şi că „dacă va scădea sub 12,7 metri, nu va mai fi posibilă pomparea”.

Cu toate acestea, „există mai multe surse alternative de apă”, a precizat Grossi, după cum informează AIEA. El a precizat că barajul „a suferit daune importante”, fapt ce a provocat la rândul său „o scădere semnificativă a nivelului apei în rezervorul utilizat pentru a furniza apă de răcire la ZNPP”.

Grossi a reamintit rolul crucial al apei ca element de răcire pentru a răci bazinele de combustibil uzat şi generatoarele diesel de urgenţă (atunci când acestea sunt în funcţiune).

„Absenţa apei de răcire în sistemele esenţiale pentru o perioadă prelungită de timp ar provoca topirea combustibilului nuclear şi oprirea generatoarelor diesel de urgenţă”, a spus el.

La centrală, se depun toate eforturile pentru a pompa cât mai multă apă posibil în canalele de răcire şi în sistemele de stocare. În plus, pentru a reduce consumul de apă, s-au oprit sistemele neesențiale, potrivit membrilor misiunii de la fața locului ai agenţiei.

Conducerea centralei „studiază alte măsuri”, pentru că „există mai multe surse alternative de apă”, a subliniat directorul general.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The catastrophe is unfolding. Entire houses are washed away by the flooding Dnipro River. <br><br>Source: <a href="https://t.co/j0UEIQXDBt">https://t.co/j0UEIQXDBt</a><a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/Kherson?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Kherson</a> <a href="https://t.co/3UEOsLziuB">pic.twitter.com/3UEOsLziuB</a></p>&mdash; (((Tendar))) (@Tendar) <a href="https://twitter.com/Tendar/status/1666019644065415168?ref_src=twsrc%5Etfw">June 6, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Conducta principală de apă de răcire este alimentată dintr-un rezervor conectat la lacul de acumulare şi pompată prin canalele din apropierea centralei electrice până la amplasament, a explicat el. „Se estimează că apa pe această rută ar trebui să ajungă pentru câteva zile”, a adăugat el.

Printre alternativele la alimentarea din lacul de acumulare în curs de secare, el a evidenţiat ca fiind „vital” un mare iaz cu apă de răcire de lângă instalaţie, care, din proiectare, este menţinut în aval de rezervorul principal.

Întrucât reactoarele sunt oprite la rece de mai multe luni, se estimează că acest bazin va fi suficient pentru a furniza apă de răcire timp de un an pentru combustibilul uzat depozitat în cadrul centralei.

„Este vital ca acest bazin de răcire să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic pentru a-i submina integritatea. Fac apel la toate părţile să se asigure că nu se face nimic pentru a-l distruge”, a subliniat Grossi, reamintind totodată că săptămâna viitoare se va deplasa la Zaporojie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22