Ucrainenii identifică soldații ruși omorâți și trimit fotografiile mamelor acestora

L. G. | 17.04.2022

Autoritățile ucrainene utilizează un soft de recunoaștere facială pentru a identifica cadavrele soldaților ruși, însă experții numesc această tehnică „război psihologic clasic” și un precedent îngrozitor.

Pe aceeași temă

Peste 8.600 de căutări de recunoaștere facială au fost efectuate de oficialii ucraineni asupra cadavrelor soldaților ruși în cele peste 50 de zile de la începutul invaziei Moscovei. S-au folosit scanările pentru a identifica trupurile neînsuflețite și a contacta familiile acestora. Operațiunea este văzută drept una dintre cele mai teribile aplicări a tehnologiei moderne, scrie Ziare.com

Armata IT a țării, o forță de voluntari formată din hackeri și activiști aflată sub coordonarea guvernului ucrainean, spune că a folosit acele identificări pentru a informa familiile cu privire la moartea a 582 de ruși, cărora le-au trimis inclusiv fotografii cu cadavrele abandonate.

Ucrainenii recunosc că utilizarea software-ului de scanare a feței celor morți este o tehnică nu chiar morală, dar cred că poate fi eficientă în a-i descuraja pe alți soldați să mai lupte și să grăbească astfel încheierea războiului.

Unii analiști militari se tem însă că strategia s-ar putea întoarce împotriva Ucrainei, stârnind și mai mult furia Rusiei, din cauza faptului că această “campanie de șoc” este îndreptată către mame, care ar putea afla într-un mod brutal despre moartea fiilor lor pe câmpul de luptă.

Solidaritatea Occidentului cu Ucraina ar putea face să fie tentantă susținerea unui act atât de radical menit să valorifice durerea familiei, a spus Stephanie Hare, specialist în securitate de la Londra. Însă contactarea părinților soldaților, a spus ea, este „război psihologic clasic” și ar putea stabili un nou standard periculos pentru conflictele viitoare.

„Dacă soldații ruși ar fi cei care ar face asta cu mamele ucrainene, s-ar spune: „O, Doamne, acest lucru e o barbarie”. Dar oare chiar funcționează? Sau îi face să spună: „Uitați-vă la acești ucraineni fără lege și cruzi, care le fac asta băieților noștri?”, se întreabă Hare.

Hoan Ton-That, directorul executiv al Clearview AI, cei care au conceput softul de recunoaștere facială utilizat de ucraineni, a declarat pentru The Washington Post că angajații săi organizează sesiuni săptămânale de instruire prin Zoom, cu oficiali din poliție și militari care doresc să învețe cum să folosească aplicația.

Unii dintre ei folosesc aplicația mobilă Clearview pentru a scana fețele soldaților morți chiar pe câmpul de luptă, a spus el.

Sistemul a fost folosit în principal de ofițerii de poliție și anchetatorii federali din Statele Unite pentru a vedea dacă o fotografie a unui suspect sau a unui martor se potrivea cu oricare alta din baza lor de 20 de miliarde de imagini preluate de pe rețelele sociale și de pe internet.

Aproximativ 10% din baza de date provine de la cea mai mare rețea socială a Rusiei, VKontakte, cunoscută sub numele de VK, ceea ce o face un instrument potențial util pentru scanarea pe câmpul de luptă, a spus Ton-That.

Agențiile ucrainene, a mai spus Ton-That, au folosit aplicația pentru a confirma identitățile persoanelor aflate la punctele militare de control și pentru a verifica dacă un ucrainean este un posibil infiltrat sau sabotor rus. El a susținut că sistemul ar putea descuraja soldații ruși să comită crime de război, de teamă să nu fie identificați, și a spus că ucrainenii iau în considerare utilizarea softului pentru a verifica identitățile refugiaților ucraineni și ale gazdelor lor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22