UE a cenzurat o scrisoare adresată Beijingului în care se specifica originea chineză a pandemiei

Laurentiu Gheorghe | 08.05.2020

Uniunea Europeană a acceptat să cenzureze scrisoarea semnată de ambasadorii UE și publicată în China pentru a elimina paragraful referitor la originea epidemiei Covid-19 în Wuhan.

Pe aceeași temă

Serviciul de afaceri externe al Uniunii Europene a fost de acord să înlăture o referință cu privire la „izbucnirea coronavirusului în China”, drept motiv pentru anularea unui summit UE-China, scrisoarea ambasadorilor europeni fiind publicată în ziarul de stat China Daily, relatează The Telegraph.

Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) a cenzurat referința după presiuni venite din partea ministerului de externe chinez.

În urmă cu două săptămâni, EEAS a fost nevoit să nege că a cedat lobbying-ului venit din partea Beijingului de a schimba limbajul folosit într-un raport UE în care China este acuzată de o campanie de dezinformare privind noul coronavirus.

A fost dezvăluit că unii oficiali europeni au atenuat formulările care acuzau regimul de la Beijing după cereri repetate ale oficialilor chinezi.

„Este bineînțeles regretabil să vedem că propoziția despre răspândirea virusului a fost editată”, a afirmat Nicolas Chapuis, ambasadorul Uniunii Europene pentru China, unul dintre co-semnatarii scrisorii, alături de cei 27 de ambasadori ai statelor membre UE în China.

Diplomații au redactat scrisoarea pentru a celebra 45 de ani de relații diplomatice între Beijing și Uniune. Diplomați de la Bruxelles și politicieni europeni și-au exprimat consternarea cu privire la ultima decizie dar oficialii UE au insistat că scrisoarea nu ar fi fost publicată fără înlăturarea referinței respective.

Norbert Rottgen, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului german a declarat că a fost șocat „nu odată, ci de două ori”.

„Prima dată ambasadorii UE acceptă cu generozitate narativele chineze iar apoi reprezentanța UE acceptă cenzura Chinei a scrisorii. Să vorbim într-o singură voce este important dar ea trebuie să reflecte valorile și interesele noastre europene”, a declarat Rottgen.

Un purtător de cuvânt al EEAS a declarat că delegația UE a fost informată că publicarea [scrisorii] poate avea loc doar cu acordul ministerului de externe chinez.

„Delegația UE și-a făcut cunoscute îngrijorările. Uniunea Europeană continuă să susțină o presă liberă. În acest caz particular delegația UE a decis să continue cu publicarea în pofida unor reticențe considerabile, considerând că este important de comunicat mesajul cheie”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22