UE a propus plafonarea prețului pentru petrolul rusesc la 60 de dolari per baril - Surse

L. G. | 01.12.2022

Comisia Europeană a cerut celor două 27 de state membre ale UE să aprobe un preț maxim de 60 de dolari pentru barilul de petrol rusesc, scrie WSJ, citând mai multe persoane familiare cu discuțiile.

Pe aceeași temă

Diplomații europeni au început să discute propunerea joi după-amiaza, potrivit The Wall Street Journal, publicația americană amintind că toate cele 27 de state membre trebuie să aprobe măsura și că negocierile ar putea continua în contextul în care Ungaria a afirmat în mod repetat că se opune oricăror noi sancțiuni împotriva energiei rusești.

Nu este exclus ca în urma negocierilor Comisia Europeană să vină cu un alt plafon, deși cel de 60 de dolari propus este o variantă considerată relativ „safe” de către experții care subliniază că este un prag în jurul căruia executivul UE crede că poate obține un consens.

Alte țări membre ale blocului comunitar, printre care statele baltice și Polonia, propuseseră ca prețul maxim să fie mai mic, însă acestea s-au confruntat cu opoziția Greciei care se teme că îi va fi afectat comerțul maritim.

Ciprul și Malta au susținut de asemenea poziția Atenei.

Propunerea executivului comunitar vine în contextul în care luni, prețul petrolului Ural, marca fanion a Rusiei, scăzuse la prețul de 51,96 de dolari per baril la porturile Rusiei de la Marea Neagră și Marea Baltică.

Negocieri privind plafonarea prețului petrolului rusesc

Totuși, propunerea de 60 de dolari nu reprezintă o cedare totală a executivului de la Bruxelles, ținând cont că diplomații europeni au vorbit săptămânile trecute de un plafon maxim situat în jurul pragului de 65-70 de dolari.

Același plafon de 65-70 de dolari a fost discutat și la nivelul negocierilor grupului G7 care include Statele Unite, Japonia și Canada, pe lângă țările din Europa (Franța, Germania, Italia și Marea Britanie).

Pentru ca măsura să fie eficientă ea trebuie adoptată și de statele G7 din afara Europei și este posibil ca grupul să nu ajungă imediat la un consens.

Planul este ca oricărui cumpărător care plătește mai mult decât plafonul maxim stabilit să îi fie interzis să folosească nave europene pentru transportarea petrolului rusesc. Diplomații europeni vor de asemenea ca aceste transporturi să nu poată fi asigurate de companiile din UE.

Oficialii de la Bruxelles ar dori ca măsura să fie adoptată până pe 5 decembrie, când un embargo separat asupra importurilor de țiței rusesc intră în vigoare.

Ucraina voia un preț maxim mai mic pentru importurile de petrol din Rusia

Ucraina propusese săptămâna trecută ca plafonul pentru prețul petrolului rusesc să fie stabilit în jurul pragului de 30-40 de dolari pe baril.

„Limita care este luată în considerare astăzi – aproximativ 60 de dolari – cred că aceasta este o limită artificială”, a spus Zelenski, care a împins constant aliații să impună sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

„Ne-am dori ca sancțiunile să fie foarte eficiente în această luptă, astfel încât limita să fie la nivelul de 30-40 de dolari, astfel încât Rusia să simte (sancțiunile)”, a subliniat liderul de la Kiev într-o conferință de presă.

Posibil efect de bumerang

Impunerea unui plafon al prețului pentru petrolul rusesc s-ar putea întoarce împotriva europenilor și să nu aibă efectul scontat atenționează analiștii de la Oil Price. Astfel, când Secretarul Trezoreriei SUA a propus limitarea prețului petrolului rusesc de export pentru a reduce veniturile Moscovei, prețurile petrolului au crescut în mod paradoxal pe piețele internaționale, potrivit Oil Price.

Explicația este că impunerea unui plafon pentru prețul petrolului rusesc, menit să priveze Rusia de sursele de finanțare pentru războiul din Ucraina este o decizie riscantă care va determina Rusia să sisteze livrările de petrol către statele care adoptă această măsură, ceea ce va face ca prețurile să crească, oferta scăzând foarte mult pe piața internațională.

Acum, șase luni mai târziu, în timp ce Uniunea Europeană dezbate nivelul plafonului prețului petrolului, scepticismul cu privire la eficacitatea acestuia a crescut. Principalul factor care determină acest scepticism este nivelul prețului discutat, care este între 65 și 70 de dolari pe baril.

Potrivit autorilor ideii la G7, acest nivel al prețurilor ar oferi Rusiei un stimulent pentru a continua să exporte țiței, chiar și cu un plafon, în încercarea de a evita o penurie. Din nou, asta în ciuda declarației Rusiei că nu va exporta petrol către țările care impun un plafon, indiferent de nivelul acestuia.

Problema este că, dacă UE nu este de acord asupra plafonului de preț propus de G7, va trebui să-și implementeze propriul embargo asupra tuturor importurilor maritime de țiței rusești în bloc începând de luna viitoare. Iar problema constă în faptul că un embargo ar putea duce la prețuri substanțial mai mari pentru cumpărătorii europeni de petrol.

Cu toate acestea, la nivelul prețului considerat în prezent, plafonul, deși asigură cu siguranță că petrolul rusesc continuă să curgă la nivel internațional, ar putea eșua în al doilea obiectiv declarat: reducerea veniturilor Moscovei pentru a o descuraja să continue războiul în Ucraina.

Într-adevăr, țițeiul Ural al Rusiei se tranzacționa luni la puțin peste 50 de dolari pe baril, în timp ce UE discuta un plafon de 60 de dolari pe baril, ridicând întrebări de înțeles cu privire la scopul discuțiilor.

Desigur, prețurile petrolului ar putea crește în continuare după cea mai recentă scădere cauzată de îngrijorarea din ce în ce mai profundă cu privire la cererea din China, care încă se luptă cu pandemia de COVID.

Rusia a amenințat că nu va vinde nimănui care respectă interdicția, ceea ce ar afecta probabil cantități masive din fluxul său major de venituri, dar ar determina și creșterea prețului petrolului la niveluri incomod de înalte, potențial cu mult peste 100 de dolari pe baril și poate de 200 de dolari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22