UE ancheteaza posibila implicare a KGB-ului in deturnarea avionului Ryanair in Belarus

Laurentiu Gheorghe | 24.05.2021

Investigatia porneste de la ipoteza ca amenintarea cu bomba ar fi pornit chiar de la unul dintre agentii KGB aflat la bord si care il supraveghea pe dizidentul Roman Protasevici.

Pe aceeași temă

Structurile de securitate și transport ale Uniunii Europene care anchetează deturnarea unui avion comercial Ryanair de către statul Belarus realizează în momentul de față o anchetă de proporții pentru a lămuri toate aspectele, unul dintre acestea vizează suspiciunea potrivit căreia amenințarea cu bombă a fost făcută chiar de la bordul avionului, de unul din agenții KGB însărcinați cu supravegherea și răpirea disidentului din Belarus, Roman Protasevici, scrie securitynews.ro.

Pornind de la confirmarea directorului companiei aeriene irlandeze Michael O’Leary, potrivit căreia la bordul avionului deturnat se aflau agenți KGB din Belarus, anchetă trebuie extinsă, iar aspectele sunt acum ceva mai complicate. Belarus a executat nu doar un act de piraterie aeriană specifică organizațiilor teroriste, ci a lansat și operațiuni de supraveghere pe teritoriile statelor UE și NATO, notează publicația.

Unul din detaliile pe care le investighează acum structurile de securitate ale Uniunii Europene este suspiciunea potrivit căreia amenințarea cu bombă asupra zborului Ryanair Atena-Vilnius a fost făcută chiar de la bordul avionului, de unul din agenții KGB însărcinați cu supravegherea și răpirea disidentului din Belarus, Român Protasevici.

Se analizează datele GSM, se compară elemente de natură tehnică, se cer date de la companiile de telefonie mobilă, se verifică parametri de bord ai avionului. Din păcate, UE nu se poate baza nici o secundă pe vreo colaborare sau vreo urmă de adevăr din partea autorităților de la Minsk.

Telefonul dat de agentul KGB a fost dat exact în momentul în care distanță față de Minsk era suficient de mică pentru a forță, prin prezența unui avion de lupta sovietic MiG, aterizarea forțată în capitală Belarus și capturarea jurnalistului disident.

Dacă se confirmă suspiciunile relatate mai sus, se confirmă faptul că Belarus, la fel că și Rusia, a declanșat ample operațiuni agresive prin intermediul serviciilor secrete în spațiul occidental, mai scrie securitynews.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22