UE ar putea ajunge la un compromis privind embargoul importurilor de petrol rusesc

L. G. | 27.05.2022

Agenția Bloomberg, citând surse apropiate CE, relatează că liderii europeni ar putea interzice livrările de petrol rusesc pe mare dar ar permite continuarea transportului prin conducta Drujba.

Pe aceeași temă

O parte dintre liderii Uniunii Europene înclină spre un compromis care ar interzice livrările de petrol rusesc pe mare dar ar scuti, temporar, livrările printr-un oleoduct important, în ideea de a da Ungariei mai mult timp, astfel încât blocul comunitar să ajungă la un acord cu privire la un nou pachet de sancţiuni impuse Rusiei, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Astfel, Ungaria ar avea mai mult timp pentru a găsi surse alternative de alimentare cu petrol, ar blocul comunitar ar ajunge la un acord cu privire la un nou pachet de sancțiuni impuse Rusiei.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Bloomberg, guvernele UE discută un plan cu Consiliul European şi Comisia Europeană care ar permite scutirea, pentru o perioadă limitată de timp, a livrărilor de petrol prin oleoductul Drujba, de la un embargo mai amplu privind livrările de petrol rusesc spre blocul comunitar.

 

Această soluţie de compromis ar da premierului ungar, Viktor Orban, mai mult timp pentru a pune la punct detaliile tehnice ale planului de renunţare la livrările de petrol rusesc către Ungaria, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

 

Majoritatea statelor membre UE sunt de acord cu un embargo privind petrolul rusesc, în cadrul celei de a şasea runde de sancţiuni destinate să pedepsească Moscova pentru conflictul din Ucraina. Însă pentru o decizie este nevoie de unanimitate iar Ungaria este cel mai acerb critic al unui embargou în timp ce alte state din Europa de Est se opun şi ele.

 

Modelul de business al grupului petrolier ungar MOL a fost construit pe ţiţeiul rusesc livrat prin conducta Drujba care asigură 65% din necesarul de petrol al Ungariei. Grupul petrolier ungar susţine că ar avea nevoie de 2-4 ani şi între 500 şi 700 milioane de dolari pentru ca cele două rafinării ale sale din Slovacia şi Ungaria să facă trecerea la procesarea unui alt tip de petrol.

 

Comisia Europeană, în cadrul unei strategii mai ample destinate reducerii dependenţei Europei de energia din Rusia, a anunţat că va finanţa investiţii în infrastructură de până la două miliarde de euro în statele membre, dar nici măcar aceste investiţii potenţiale nu au convins încă Ungaria.

 

Uniunea Europeană şi statele membre ar urma să continue să discute vineri diferite opţiuni, susţin sursele citate de Bloomberg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22