UE ar putea propune înghețarea fondurilor europene pentru Ungaria și Polonia înainte de luna aprilie

L. G. | 25.01.2022

Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor structurale pentru Ungaria și Polonia înainte de alegerile parlamentare din Ungaria, pe 3 aprilie, din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Pe aceeași temă

„Trebuie să acționăm potrivit regulilor și nu ne putem ghida după data alegerilor”, a declarat marți comisarul european pentru finanțe, Johannes Hahn, când a fost întrebat despre calendarul acțiunilor executivului european. relatează Reuters.

 

Polonia și Ungaria nu se încadrează în cerințele unei noi reglementări europene, care condiționează plata fondurilor structurale din bugetul UE pe termen lung de respectarea statului de drept.

 

Norma, în vigoare de la începutul lui 2021, oferă Comisiei o armă în lupta privind valorile democratice cu guvernele naționaliste și eurosceptice din cele două țări, după mai mulți ani în care presiunile diplomatice nu au dat rezultate.

 

Comisia Europeană a înghețat deja fonduri de miliarde de euro destinate Ungariei și Poloniei pentru recuperare economică post-pandemie, din cauza acelorași îngrijorări.

 

Comisia consideră că nicuna din cele două țări nu îndeplinește standarde fundamentale al UE - deoarece justiția din Polonia nu este independentă și pentru că mare parte din banii europeni folosiți pentru achiziții publice în Ungaria au ajuns la furnizori care au conexiuni cu partidul de guvernământ Fidesz.

 

În noiembrie anul trecut, Comisia le-a cerut celor două guverne să clarifice cum plănuiesc să răspundă acestor îngrijorări.

 

Johannes Hahn a declarat că nu a primit niciun răspuns din partea Poloniei până luni, când a expirat termenul, și că va trimite un reminder Varșoviei. Ungaria are termen de răspuns până marți, la miezul nopții.

 

Ambele țări au contestat noua reglementare europeană la Curtea de Justiție a UE, iar o decizie este așteptată în luna februarie. Dacă instanța respinge contestația, Comisia este liberă să acționeze.

 

Oficialii europeni nu se așteaptă ca răspunsurile Poloniei și Ungariei să aducă ceva nou, pentru că niciuna din cele două țări nu a făcut vreo schimbare legislativă până acum, care să fie în acord cu cerințele UE.

 

Dacă Comisia Europeană nu va fi de acord cu răspunsurile primite, va avea la dispoziție o lună pentru a pregăti propunerea de a îngheța fondurile europene destinate Poloniei și Ungariei, iar guvernele europene vor avea apoi încă o lună pentru a aproba propunerea prin vot, cu majoritate calificată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22