UE avertizează China „să nu se amestece” în sancțiunile occidentale împotriva Rusiei

L. G. | 01.04.2022

UE a făcut apel vineri la Beijing „să nu se amestece” în sancţiunile occidentale, avertizând că orice susţinere pentru Moscova „va păta grav reputaţia” Chinei, a declarat Ursula von der Leyen.

Pe aceeași temă

„Companiile privesc cum se poziţionează ţările (…) Niciun cetăţean european nu ar înţelege că China susţine capacitatea Rusiei de a-şi continua războiul” în Ucraina, a spus ea, alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul unui summit prin videoconferinţă cu preşedintele chinez Xi Jinping, relatează AFP, citată de Agerpres.

Charles Michel a declarat de altfel că UE şi China au convenit că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru securitatea globală, potrivit Reuters.

„UE şi China sunt de acord că acest război afectează securitatea globală şi economia mondială”, a afirmat el.

„Orice tentative de a ocoli sancţiunile sau de a furniza ajutor Rusiei ar prelungi războiul. Asta ar duce la mai multe pierderi de vieţi omeneşti şi la un impact economic mai mare”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

„De asemenea vom rămâne vigilenţi la orice tentative de a ajuta Rusia financiar sau militar. Totuşi, paşi pozitivi ai Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului ar fi salutate de toţi europenii şi de comunitatea globală”, a mai spus Charles Michel.

Pe de altă parte, Xi Jinping le-a spus liderilor europeni că UE şi China ar trebui „să prevină extinderi ale crizei” din Ucraina, potrivit unui sumar al discuţiilor prin videoconferinţă cu uşile închise prezentat de diplomatul chinez Wang Lutong, relatează dpa.

De asemenea, Xi Jinping le-ar fi spus liderilor europeni că relaţiile UE-China pot servi drept sursă de stabilitate globală în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22