Pe aceeași temă
UPDATE: Vom actiona impreuna, in ritmuri diferite si de intensitate diferita in cazul in care va fi necesar, in timp ce mergem in aceeasi directie, asa cum am facut in trecut, in conformitate cu tratatele UE si mentinand usa deschisa pentru cei care doresc sa se alature mai tarziu. Uniunea noastra este nedivizata si indivizibila", se arata in declaratia adoptata sambata la summit-ul de la Roma.
UPDATE: „UE va aniversa 100 de ani“, a afirmat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în momentul sosirii la palatul renascentist din Roma unde a fost semnat Tratatul fondator al Uniunii Europene la 25 martie 1957 şi sărbătorit cu mare fast astăzi de toţi liderii europeni, mai puţin cel britanic.
La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk le-a cerut Celor 27 din UE „să dea dovadă astăzi că ei sunt liderii Europei“. „Uniunea după Roma trebuie să fie, mai mult decât înainte, o Uniune a aceloraşi principii, o Uniune cu o suveranitate externă, o Uniune de unitate politică“, a pledat Tusk în faţa celor 27 de şefi de stat şi de guvern ai Uniunii.
Asta in ciuda divortului unui partener nemultumit - Marea Britanie, noteaza AFP, conform HotNews.
Intr-o declaratie solemna, cei 27 de lideri reuniti la Roma vor sublinia ca "Uniunea este una si este indivizibila", un raspuns explicit la Brexit. "Europa este viitorul nostru comun", se arata in documentul final care urmeaza sa fie adoptat la summit, obtinut de AFP
Cei 27 de lideri europeni celebreaza sambata, in capitala Italiei, 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a dat nastere Comunitatii Economice Europene (CEE).
Pentru nunta lor de diamant, liderii celor 27 de state membre si institutiile de la Bruxelles se vor aduna la Capitol, intr-un palat renascentist, unde a fost semnat tratatul fondator al Uniunii data de la 25 martie 1957.
In absenta premierului britanic Theresa May
Reuniunea are loc in absenta premierului britanic Theresa May, care a decis sa inceapa procesul complex de separare din blocul european chiar miercurea viitoare.
Intr-o declaratie solemna, cei 27 de lideri reuniti la Roma vor sublinia ca "Uniunea este una si este indivizibila", un raspuns explicit la Brexit. "Europa este viitorul nostru comun", se arata in documentul final care urmeaza sa fie adoptat la summit, obtinut de AFP.
Cu toate acestea, Uniunea Europeana sarbatoreste aniversarea a 60 de ani in plina furtuna, confruntandu-se cu vanturile discordiei, indoiala si neincrederea populara.
Uniunea "ar putea muri" daca nu regaseste idealurile parintilor fondatori, precum "solidaritatea", a pledat vineri Papa Francisc, care i-a primit pe liderii europeni la Vatican. "Europa isi gaseste speranta in solidaritate, care este, de asemenea, cel mai eficient antidot impotriva populismului modern", a subliniat Papa Francisc.
"Roma trebuie sa fie inceputul unui nou capitol pentru o Europa Unita a celor 27", a afirmat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Declaratia finala pe care tarile membre ale Uniunii Europene urmeaza sa o adopte sambata la finalul summitului de la Roma va fi semnata si de Polonia si Grecia, dupa ce in ultimele zile au circulat zvonuri ca acestea o vor respinge.
"Nu este la inaltimea ambitiilor noastre"
Declaratia este "acceptabila" pentru toti, a declarat vineri premierul polonez Beata Szydlo. "Declaratia care va fi adoptata la summitul de la Roma nu este la inaltimea ambitiilor noastre, Europa poate mai mult, dar este un document care, in situatia politica actuala, este acceptabila pentru toti si in aceasta rezida valoarea sa", a spus ea, inainte de a pleca spre capitala italiana. "Unitatea Europei este prioritatea", a subliniat ea. "Unitatea Europei si caracterul sau indivizibil se gasesc in declaratie si acesta este un succes al diplomatiei europene".
In ultimele zile, Szydlo avertizase ca Polonia ar putea sa nu semneze declaratia finala daca face referinta la o Europa "cu mai multe viteze". Aceasta a enuntat patru prioritati esentiale pentru guvernul sau: unitatea UE, apararea in colaborare cu NATO, intarirea rolului parlamentelor nationale si "si principiile pietei unice care nu trebuie sa divizeze, ci sa uneasca".
In ultimele zile, au aparut zvonuri la Atena potrivit carora Grecia nu va semna declaratia comuna a summitului decat daca va contine referinte specifice legate de acquis-ul social. Potrivit ministrului adjunct al Afacerilor externe Konrad Szymanski, Grecia a renuntat la rezervele sale in noaptea de joi spre vineri
"Aceeași peniță"
Printre altele, liderii europeni stabilesc o viziune pentru UE în care statele membre pot alege să coopereze mai strâns cu privire la anumite aspecte, permițând grupurilor de țări să se deplaseze în direcția integrării cu viteze multiple, notează DPA, preluată de Agerpres.
"Vom acționa împreună, în ritmuri și cu intensitate diferite acolo unde este necesar", afirmă liderii europeni, adăugând că membrii UE vor continua să adere la tratate și să poată să se alăture eforturilor pentru o cooperare mai strânsă mai târziu.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a semnat "Declarația de la Roma" cu stiloul original — "aceeași peniță", a subliniat el — folosit de reprezentantul Luxemburgului în urmă cu 60 de ani.
"Luati individual, am fi marginiti de dinamicile la nivel mondial"
Declaratia consfinteste practic starea de facto din UE, in care unele state au optat pentru o integrare sporita prin apartenenta la euro si la zona Schengen. Declaratia arata insa ca dezvoltarea UE se va face pe baza actualelor tratate (practic Constitutia UE), fara vreo referire la schimbarea acestora, ceea ce elimina temerea unor state precum Romania ca ar avea de pierdut prin eventuale modificari ale actului fundamental al Uniunii.
"Vom face Uniunea Europeana mai puternica si mai rezistenta, printr-o mai mare unitate si solidaritate si respectarea regulilor comune. Unitatea este atat o necesitate, cat si alegerea noastra libera. Luati individual, am fi marginiti de dinamicile la nivel mondial. Impreuna este sansa noastra cea mai buna de a influenta dinamicile la nivel mondial si de a apara interesele si valorile noastre comune. Vom actiona impreuna, in ritmuri diferite si de intensitate diferita in cazul in care va fi necesar, in timp ce mergem in aceeasi directie, asa cum am facut in trecut, in conformitate cu tratatele UE si mentinand usa deschisa pentru cei care doresc sa se alature mai tarziu. Uniunea noastra este nedivizata si indivizibila", se arata in declaratia adoptata sambata la summit-ul de la Roma.
"Noi, liderii celor 27 de state membre si ale institutiilor UE, ne mandrim cu realizarile Uniunii Europene: constructia unitatii europene este un efort indraznet, chiar dca are si deficiente. In urma cu 60 de ani, in timpul recuperarii dupa tragedia a doua razboaie mondiale, am decis sa mergem impreuna si sa reconstruim continentul nostru din cenusa. Am construit o Uniune unic, cu institutii comune si valori puternice, o comunitate de pace, libertate, democratie, drepturile omului si stat de drept, o putere economica majora, cu un nivel de neegalat de protectie si asistenta sociala", se mai arata in declaratie.
"Unitatea europeana a inceput ca visul catorva si a devenit speranta multora. Apoi, Europa a devenit din nou una. Astazi, suntem uniti si puternici: sute de milioane de oameni din Europa beneficiaza de trai intr-o Uniune extinsa, care a depasit vechile granite."
"Uniunea Europeana se confrunta cu provocari fara precedent, atat la nivel global, cat si interne: conflictele regionale, terorismul, cresterea presiunilor exercitate de migratie, inegalitati sociale si economice. Impreuna, suntem hotarati sa abordam provocarile unei lumi in schimbare rapida si sa le oferim cetatenilor nostri securitate si noi oportunitati", se mai arata in declaratia comuna a liderilor statelor membre.
"Vom actiona impreuna, in ritmuri diferite si de intensitate diferita"
Vom face Uniunea Europeana mai puternica si mai rezistenta, printr-o mai mare unitate si solidaritate si respectarea regulilor comune. Unitatea este atat o necesitate, cat si alegerea noastra libera. Luati individual, am fi marginiti de dinamicile la nivel mondial. Impreuna este sansa noastra cea mai buna de a influenta dinamicile la nivel mondial si de a apara interesele si valorile noastre comune. Vom actiona impreuna, in ritmuri diferite si de intensitate diferita in cazul in care va fi necesar, in timp ce mergem in aceeasi directie, asa cum am facut in trecut, in conformitate cu tratatele UE si mentinand usa deschisa pentru cei care doresc sa se alature mai tarziu. Uniunea noastra este nedivizata si indivizibila", se arata in declaratia adoptata sambata la summit-ul de la Roma.
Noi, liderii celor 27 de state membre si ale institutiilor UE, ne mandrim cu realizarile Uniunii Europene: constructia unitatii europene este un efort indraznet, chiar dca are si deficiente. In urma cu 60 de ani, in timpul recuperarii dupa tragedia a doua razboaie mondiale, am decis sa mergem impreuna si sa reconstruim continentul nostru din cenusa. Am construit o Uniune unic, cu institutii comune si valori puternice, o comunitate de pace, libertate, democratie, drepturile omului si stat de drept, o putere economica majora, cu un nivel de neegalat de protectie si asistenta sociala, se mai arata in declaratie.
Unitatea europeana a inceput ca visul catorva si a devenit speranta multora. Apoi, Europa a devenit din nou una. Astazi, suntem uniti si puternici: sute de milioane de oameni din Europa beneficiaza de trai intr-o Uniune extinsa, care a depasit vechile granite.
"Uniunea Europeana se confrunta cu provocari fara precedent, atat la nivel global, cat si interne: conflictele regionale, terorismul, cresterea presiunilor exercitate de migratie, inegalitati sociale si economice. Impreuna, suntem hotarati sa abordam provocarile unei lumi in schimbare rapida si sa le oferim cetatenilor nostri securitate si noi oportunitati", se mai arata in declaratia comuna a liderilor statelor membre.
Potrivit documentului adoptat la Roma, principalele 4 obiective ale UE sunt:
1. O Europa sigura, in care cetatenii sa se simta in siguranta si sa se deplaseze liber, cu frontiere externe aparate eficient, o politica responsabila in domeniul migratiei si o Europa hotarata in combaterea terorismului si a crimei organizate.
2. O Europa prospera si durabila si o Uniune care sa duca la cresterea numarului de locuri de munca si in economiile converg.
3. O Europa sociala: o Uniune bazata pe o crestere durabila, care promoveaza progresul economic si social, precum si coeziunea si convergenta, sustinand in acelasi timp integritatea pietei interne. O Uniune care tine seama de diversitatea sistemelor nationale si e rolul-cheie al partenerilor sociali. O Uniune care promoveaza egalitatea intre femei si barbati, precum si drepturi si oportunitati egale pentru toti. O Uniune care lupta impotriva somajului, discriminarii, excluderii sociale si saraciei. O Uniune in care tinerii primesc cea mai buna educatie si formare si pot studia si gasi locuri de munca pe intreg continentul. O Uniune care pastreaza patrimoniul cultural si promoveaza diversitatea culturala.
4. O Europa mai puternica pe scena globala: O Uniune care dezvolta in continuare parteneriatele existente, construieste unele noi si promoveaza stabilitatea si prosperitatea in vecinatatea sa imediata de la est si sud, si, de asemenea, in Orientul Mijlociu si in Africa si la nivel global. O Uniune angajata sa consolideze securitatea comuna si apararea, in cooperare si complementaritate cu NATO. O Uniune angajata in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si care militeaza pentru un sistem multilateral bazat pe reguli, mandru de valorile sale si de protectia acordata oamenilor. O Uniune care sustine promovarea comertului liber si echitabil si o politica pozitiva pentru clima la nivel mondial.
"Ne vom urmari obiectivele, avand convingerea ca viitorul Europei sta in propriile noastre maini si ca Uniunea Europeana este cel mai bun instrument de a atinge obiectivele. (...) Ne-am unit pentru mai bine. Europa este viitorul nostru comun", se mai arata in document.