UE își întărește arsenalul juridic împotriva Statului Islamic și Al-Qaida

Dora Vulcan | 20.09.2016

Uniunea Europeană va putea de acum să aplice propriile sancțiuni față de persoanele sau entitățile considerate ca având legături cu organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaida sau care le-au permis acestora să comită atentate prin finanțarea lor, conform unei decizii adoptate marți de cele 28 de state membre ale blocului comunitar, transmite AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

Până acum, măsurile punitive ale UE care vizau aceste organizații — înghețarea conturilor sau introducerea unor interdicții de călătorie pe teritoriul său — nu erau decât transpunerea celor decise de ONU, al cărei regim de sancțiuni vizează 74 de entități și 295 de persoane, informeata Agerpres

 

Începând din acest moment, UE va putea să sancționeze persoane sau entități asociate cu aceste organizații "în mod automatȚ, se arată într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 28 de state membre.

 

"Este finalizarea unor eforturi de lungă durată pentru crearea unui regim autonom de sancțiuni împotriva teroriștilor", a comentat o sursă diplomatică, precizând că Franța a fost la originea consolidării acestor măsuri juridice la nivelul UE.

 

Conform noilor prevederi, se vor putea "impune măsuri restrictive persoanelor care călătoresc sau încearcă să călătorească deopotrivă în afara UE și spre UE, cu scopul de a susține DAECH (acronimul arab al Statului Islamic) sau Al-Qaida sau de a primi instruire din partea acestora", precizează comunicatul Consiliului UE.

 

Cei vizați în special sunt combatanții Statului Islamic cetățeni ai statelor membre ale UE.

 

În viitor, Uniunea Europeană îi va putea înregistra pe o listă unică ce va permite aplicarea interdicției de călătorie pentru toate statele membre, cu excepția țării de origine a combatantului.

 

În afara "teroriștilor" activi, toate persoanele care au participat la planificarea de atentate revendicate de SI sau Al-Qaida, de exemplu făcând comerț de arme sau de petrol cu aceste organizații, sunt de asemenea vizate, a mai precizat Consiliul UE.

 

Pentru ca o astfel de listă europeană să intre în vigoare, trebuie acum să fie adunate propunerile de nume din partea statelor membre și să fie supuse spre adoptare de către cele 28 de țări, fiind nevoie de unanimitate, se mai subliniază în comunicat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22