UE îl avertizează pe Musk că riscă blocarea Twitter dacă nu va modera conținutul postărilor

L. G. | 01.12.2022

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, i-a transmis lui Elon Musk că riscă ca Twitter să fie interzis în Europa dacă nu va respecta regulile privind moderarea conținutului.

Pe aceeași temă

Breton i-a spus lui Musk că trebuie să respecte o listă de reguli, inclusiv să renunțe la abordarea „arbitrară” în ceea ce privește redeschiderea conturilor utilizatorilor interziși și să fie de acord cu un „audit independent” al platformei până anul viitor, relatează Financial Times, care citează surse care cunosc conținutul discuției.

Musk a fost avertizat că, dacă nu respectă aceste reguli, Twitter riscă să încalce prevederile din Digital Services Act (DSA), legea europeană care stabilește standardul general pentru modul în care marile companii digitale trebuie să controleze conținutul pe internet. Breton a subliniat că nerespectarea regulamentelor europene înseamnă că Twitter poate fi interzis în UE sau să fie amendată cu până la 6% din cifra de afaceri la nivel global.

„Noul proprietarul al Twitter a spus de mai multe ori că el consideră că DSA este „foarte rațională”, potrivit persoanelor informate despre discuție, adăugând că a citit legislația și consideră că ea ar trebui aplicată peste tot în lume” scrie FT

Avertismentul pare a fi un răspuns direct la abordarea lui Musk cu privire la moderarea conținutului, în care a spus că va permite orice postare pe platforma socială atâta timp cât este legală, deși „discursul instigator la ură” va fi „descurajat”, notează FT.

 Cererile UE includ, de asemenea, o cerință ca Musk să ofere reguli clare cu privire la situațiile în care utilizatorii riscă să fie interziși. Utilizatori precum Kanye West și Andrew Tate, care nu au fost interziși încă pe Twitter – dar rămân blocați pe platformele rivale Facebook și Instagram, ar putea reprezenta un motiv de îngrijorare pentru UE.

UE cere de asemenea ca Twitter să aibă reguli clare și transparente cu privire la situațiile în care utilizatorii să fie blocați să mai posteze. Comisarul european a mai spus că Musk trebuie să respecte reguli stricte în domeniul publicității, cum ar cele care se adresează copiilor.

Musk și Breton au convenit că UE va efectua un audit la sediul central al Twitter la începutul anului 2023, în care să se verifice date precum numărul de utilizatori activi și de conturi blocate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22