UE nu a putut ajunge la un acord privind impunerea unui embargou împotriva petrolului rusesc

L. G. | 30.05.2022

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu s-a ajuns la niciun acord pentru al șaselea pachet de sancțiuni Rusiei, importurile de petrol fiind mărul discordiei în UE.

Pe aceeași temă

„Nu a fost niciodată ușor. Este la fel acum cu cel de-al șaselea pachet”, a declarat ea reporterilor la sosirea sa înaintea unui summit al celor 27 de lideri UE.

 

„Este foarte important să avem echitate pentru toți, nu am găsit încă o soluție pentru asta. Așteptările mele sunt scăzute că se va rezolva în următoarele 48 de ore. Dar sunt încrezătoare că după aceea va exista o posibilitate”, a spus ea.

 

UE are nevoie de aprobarea tuturor statelor membre pentru a introduce sancțiunile, deși le-a anunțat în urmă cu aproape o lună.

 

Ungaria, care se bazează foarte mult pe petrolul rusesc, este principalul stat UE care se opune unei interdicții a importurilor de țiței din Rusia.

 

Premierul ungar Viktor Orban a declarat luni că nu există „niciun compromis acceptabil” „deocamdată” în ceea ce privește embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc, cerând „garanții” pentru aprovizionarea țării sale.

 

„Nu există niciun compromis pentru moment”, a declarat el reporterilor, la sosirea la un summit al UE în care cele 27 de state membre vor discuta un text finalizat luni dimineață care vizează să permită adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei, care a fost până acum paralizat de opoziția Budapestei.

Comisia Europeană va flexibiliza proiectul de interzicere a importurilor de petrol din Rusia, iar embargoul nu va mai fi general, astfel încât toate naţiunile din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Ungaria, să accepte planul noilor sancţiuni împotriva Moscovei, au afirmat oficiali de la Bruxelles. Ambasadorii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene modificarea proiectului sancţiunilor asupra importurilor de petrol din Rusia. Iniţial, Comisia Europeană propunea oprirea totală, în mod etapizat, a importurilor de petrol din Rusia, dar Ungaria a anunţat că nu va accepta acest plan, argumentând că sistemul energetic ungar ar fi grav afectat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22