Pe aceeași temă
Planul European de Aparare concretizeaza declaratiile facute de Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, care a afirmat, in discursul despre Starea Uniunii, ca o Europa puternica trebuie sa-si poata apara cetatenii acasa si peste hotare, un scop care nu poate fi atins fara inovare in domeniul industriei europene de aparare.
Junker a declarat ca, "pentru a ne garanta securitatea colectiva, trebuie sa investim in dezvoltarea tehnologiilor si a echipamentelor de importanta strategica – de la cele pentru uscat, aer, apa si spatiu pana la securitatea cibernetica... Daca Europa nu are grija de propria securitate nimeni nu o va face."
Comisia propune ca, in cadrul acestui Plan European de Aparare sa existe un Fond European de Aparare care sa asigure banii necesari pentru cercetare si pentru dezvoltarea echipamentelor si tehnologiilor de aparare.
Comisia Europeana va pune in dezbatere aceste planuri in cadrul Consiliului European care va avea loc in 15-16 decembrie.
Oficialii europeni au respins pana in prezent ideea ca ar incerca sa formeze o armata europeana, insa, dupa votul pentru iesirea Marii Britanii din UE si alegerea lui Trump in functia de presedinte al SUA, lucrurile par sa mearga tot mai mult in aceasta directie.
Marea Britanie s-a opus in permanenta planurilor Frantei si Germaniei de a forma o astfel de armata europeana, vazand in aceste planuri o incercare de a slabi NATO si rolul Americii in apararea Europei.
Donald Trump, presedinte-ales al SUA, a criticat in campania sa electorala faptul ca SUA ar pierde bani prin contributiile sale la NATO in timp ce statele europene si-au redus bugetul pentru Aparare.
Statele Uniunii Europene au cazut de acord acum cateva zile in privinta unui plan de aparare care ar permite pentru prima oara trimiterea unor trupe in afara UE, in contextul criticilor repetate ale lui Donald Trump, noul presedinte ales al SUA.
Donald Trump, ales presedinte al SUA, a declarat in campania sa electorala ca SUA nu ii va apara pe aliatii NATO decat dupa ce va verifica contributiile acestora pentru Alianta. Aliatii vor trebui sa suporte costurile apararii, a spus Trump, anuntand ca va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ceea ce inseamna a fi un partener al SUA.
El a declarat ca prefera sa duca mai departe vechile tratate ale SUA insa doar daca aliatii nu vor mai profita de bunavointa Americii, bazata pe niste cheltuieli care nu mai pot fi sustinute.
Intrebat despre un posibil atac al Rusiei impotriva tarilor baltice, Trump a spus ca Statele Unite le vor sari in ajutor doar dupa ce va verifica daca acestea si-au indeplinit obligatiile fata de SUA. "Daca si-au indeplinit obligatiile, raspunsul este da," a afirmat candidatul republicanilor.
Trump a admis ca abordarile sale in materie de politica externa sunt extrem de diferite de cele ale candidatilor republicani din trecut, mentionand pierderile pe care SUA le sufera din cauza soldatilor trimisi pentru a asigura pacea in diferite zone din intreaga lume.
Noul plan de aparare al UE va permite statelor europene sa trimita forte pentru stabilizarea unor eventuale crize care ar putea aparea in afara UE.