UE, reprezentată la summit-ul G7 de la Biarritz, 24-26 august, de Donald Tusk

Dora Vulcan | 25.08.2019

Uniunea Europeană (UE) va fi reprezentată la Summit-ul G7 de la Biarritz (Franţa), din perioada 24-26 august 2019, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Pe aceeași temă

Summit-ul are loc în Franţa, la Biarritz, pentru că Franța deţine preşedinţia forumului până la 31 decembrie 2019.

Temele generale de discuţie ale summit-ului vor fi provocările globale din economie, politica externă, protecţia mediului, combaterea inegalităţilor. Potrivit www.consilium.europa.eu, este probabil ca liderii să discute şi aspecte urgente de politică externă şi de securitate, cum ar fi relaţiile cu Iranul, Rusia şi Coreea de Nord, scrie Agerpres.

Summit-ul G7 sau Grupul celor Şapte reprezintă un forum de dezbatere şi decizii politice care reuneşte, în prezent, şapte cele mai avansate economii ale lumii, plus Uniunea Europeană: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii. Rusia a participat şi ea la forumuri în intervalul 1994-2014, perioadă în care summit-ul s-a întrunit în format G8.

La Summit-ul din 24-26 august, pe lângă ţările G7, vor fi invitate să participe şi alte ţări, în special cele africane. Ideea de a invita şi alte state la discuţii aparţine preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care şi-a propus ca, începând cu reuniunea de la Biarritz, să reînnoiască formatul summit-ului. Astfel, începând cu 25 august 2019, G7 va avea o nouă metodă de lucru, cooptând la discuţii şi ţări partenere, care împărtăşesc valorile forumului, se arată pe site-ul preşedinţiei franceze a summit-ului, https://www.elysee.fr.

În vederea Summit-ului de la Biarritz, Franţa a lansat, la 20 iulie 2019, un raport pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi elaborat de Consiliul consultativ G7. Raportul cuprinde recomandări pornind de la 79 de bune practici în ceea ce priveşte legislaţia egalităţii între femei şi bărbaţi, precum şi un apel la: încetarea violenţei pe criterii de gen, asigurarea educaţiei şi sănătăţii echitabile şi de calitate, promovarea şi autonomizarea economică a femeilor, asigurarea egalităţii complete între femei şi bărbaţi în politicile publice, mai arată sursa citată.

Pe parcursul anului 2019, Franţa este cea care deţine preşedinţia rotativă a Summit-ului G7. Acest stat şi-a fixat ca obiectiv al preşedinţiei combaterea cauzelor profunde ale inegalităţii, concentrându-se pe cinci priorităţi: combaterea terorismului, combaterea inegalităţilor de şanse, combaterea inegalităţilor legate de degradarea mediului, combaterea inegalităţilor prin dezvoltarea digitală şi inteligenţa artificială, combaterea inegalităţilor printr-un parteneriat reînnoit cu Africa, scrie www.consilium.europa.eu.

articolul integral, pe Agerpres

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22