UE se pregătește pentru un război comercial iminent cu SUA. Cine va ceda primul?

Redactia | 29.04.2018

După declarația de vineri a secretarului de stat pentru comerț, Wilbur Ross, „solicităm tuturor: cote sau taxe vamale”, războiul comercial dintre SUA și UE pare inevitabil. În 1 mai intră în vigoare noile tarife pentru importurile de produse de oțel (25%) și aluminiu (10%).

Pe aceeași temă

 

 

Cu doar două zile înainte de 1 mai, termenul la care expiră scutirea temporară de taxe și intră în vigoare noile taxe vamale ale SUA pentru importurile de produse din oțel și aluminiu, iar încercările de ultim moment ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale cancelarului german Angela Merkel de a-l îndupleca pe Trump să renunțe la politica protecționistă au eșuat, Uniunea Europeană avertizează despre costurile unui război comercial iminent, după ce Casa Albă a arătat că respinge cererea blocului comunitar de a renunța necondiționat la măsurile propuse.

 

"Un război comercial este un joc în care toată lumea are de pierdut ", a declarat ministrul belgian de finanțe, Johan Van Overtveldt, reporterilor din Sofia, locul unde s-au reunit miniștrii de finanțe europeni: "Trebuie să rămânem lucizi când ne gândim la reacții, dar ideea principală este că nimeni nu câștigă un război comercial, așa că încercăm să-l evităm cu orice preț."

 

Ei bine, Trump nu este de acord, motiv pentru care administrația sa a acordat Europei, Canadei și altor celorlalte state aliate o opțiune: să accepte cote de export în schimbul unei scutiri de tarife vamale pentru produsele oțel și de aluminiu care intră marți în vigoare, când expirară scutirea temporară de taxe. „Solicităm tuturor: cote, și dacă nu, tarife vamale", a declarat vineri ministrul american al Comerțului, Wilbur Ross.

Acest lucru, după cum subliniază Bloomberg, pune UE într-o situație dificilă. Să accepte cerințele SUA, ceea ce ar putea încălca normele comerțului internațional, sau să se confrunte cu impunerea de tarife punitive.

 

„Obligarea guvernelor de a limita livrările de bunuri încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului, care interzic așa-numitele restricții de export voluntare. Cererea este, de asemenea, contrară întregii filosofii comerciale a blocului de 28 de națiuni, care se întemeiază pe principiul liberei circulații a mărfurilor”, scriu jurnaliștii de la Bloomberg.

 

Adâncind confuzia, în timp ce normele OMC prevăd posibilitatea ca țările să ia măsuri urgente de salvgardare care implică impunerea de cote de import pentru anumite mărfuri, cazurile acestea sunt rare, trebuie să fie temporare și să poată fi contestate din punct de vedere juridic. De aceea, UE solicită SUA eliminarea permanentă și necondiționată a tarifelor vamale.

 

În schimb, cu ocazia conferinței de presa comune de la sfârșitul vizitei cancelarului german la Casa Albă, Trump a spus că regretă deficitul de 151 de miliarde de dolari în relația comercială a SUA cu UE. Iar că lucrurile s-ar putea chiar înrăutăți dacă nu se intervine.

 

Între timp, pe fondul impotenței UE, până acum doar Coreea de Sud a fost scutită în mod oficial de taxe, după ce a încheiat luna trecută un acord de revizuire a acordului său bilateral cu SUA.

 

Europa, pe de altă parte, refuză să ajungă la un compromis și, potrivit unui oficial UE, „cerințele lui Trump de a reduce exporturile de oțel și aluminiu la 90% din nivelul ultimilor doi ani sunt inacceptabile”.

 

Întrebarea este dacă măsurile de retorsiune ale Europei vor fi suficient de dureroase pentru a-l descuraja pe Trump astfel încât să ridice sancțiunile. Oficialul european a declarat că răspunsul UE va depinde de nivelul cotelor, după care s-ar aplica tarifele punitive. Între timp, Comisia Europeană continuă să "sublinieze apelul consecvent al blocului comunitar pentru excluderea necondiționată și permanentă a taxelor americane".

 

"Pe termen scurt, i-ar putea ajuta să-și rezolve deficitul balanței comerciale, dar pe termen lung va înrăutăți climatul comercial", a declarat ministrul bulgar al finanțelor Vladislav Goranov la Sofia.

 

"Instrumentele pe care le folosesc pentru a face din nou America mare ar putea conduce la anumite greșeli, deoarece comerțul mondial liber s-a dovedit până acum a fi cea mai bună soluție pentru dezvoltarea lumii ".

 

În timpul întâlnirii sale cu Trump, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că UE nu se teme de escaladarea unui război comercial și nu va fi intimidat, spunând că "nu vom negocia nimic în timp ce avem ni se pune un pistol la tâmplă".

 

Spre dezamăgirea Europei, în timpul vizitei sale la Casa Albă, Angela Merkel a declarat că a discutat despre disputele comerciale cu Trump dar că nu a reușit să obțină un angajament public că acesta renunță la tarifele vamale în relația cu UE.

 

Ministrul francez al economiei, Bruone Le Maire, a declarat colegilor săi europeni în timpul unei discuții privind tarifele vamale: "Un lucru pe care l-am învățat în săptămâna petrecută în S.U.A. cu președintele Macron: americanii vor respecta doar o demonstrație de forță ".

 

Și acum, în final, adevărata întrebare este cine are cel mai mult de pierdut din iminentul război comercial transatlantic și cine se va preda primul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22