Ultimatum pentru protestatarii din Hong Kong: Nimeni nu poate contesta suveranitatea Chinei

Laurentiu Gheorghe | 02.09.2019

China dă un ultimatum demonstranților pro-democrație din Hong Kong după ciocnirile din weekend cu forțele de ordine cele mai violente din cele 13 săptămâni de manifestații.

Pe aceeași temă

Pe perioada celor 86 de zile de când au izbucnit protestele pro-democrație din Hong Kong, autoritățile locale au efectuat 1.117 arestări, inclusiv trei lideri ai demonstranților și au utilizat constant tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatarii care au aruncat la rândul lor cu pietre și sticle incendiare în polițiști.

Însă Beijingul se pare că e determinat să pună capăt cât mai rapid revoltelor și a dat duminică un ultimatum pentru încetarea demonstraților de pe străzile din Hong Kong, adresat nu doar demonstraților ci și Occidentului în care reiterează că nu va tolera nicio încercare de a-i fi subminată dreptul suveran asupra orașului.

„Vine finalul pentru cei care încearcă să destabilizeze Hong Kong și să antogonizeze China”, se arată într-un editorial transmis de agenția oficială de știri Xinhua News Agency.

Potrivit Nikkei, ultimatumul i-a vizat pe „protestatari și pe cei care-i susțin din umbră” – ceea ce se poate interpreta ca o nouă acuzație la adresa la implicarea Occidentului, avertizând că „încercarea acestora de «a acapara Hong Kong-ul» și să exercite presiuni asupra autorităților centrale este doar o amăgire”, adugând că „nu trebuie ca cineva să se aștepte la vreo concesie cu privire la astfel de subiecte principiale”

Editorialul subliniază că sunt trei linii roșii care nu pot fi depășite:

  1. Nimeni nu trebuie să atenteze la suveranitatea Chinei

  2. Să nu conteste puterea autorității centrale

  3. Să folosească Hong Kong pentru a infiltra și submina administrația Chinei continentale

„Oricine îndrăznește să încalce aceste linii fundamentale, să interfereze sau să deterioreze conceptul «o singură țară, două sisteme» nu va putea decât să eșueze ", se arată în editorial. „Niciodată nu ar trebui să subevalueze determinarea și capacitatea guvernului central ... de a proteja suveranitatea, securitatea și interesele fundamentale ale națiunii (chineze – n.r.).”

Odată cu protestele care atrag atenția mapamondului, atât protestatarii cât și autoritățile s-au angajat într-un război de PR. Sâmbătă, ministrul chinez de Externe a făcut un gest neobișnuit și a distribuit presei internaționale imagini cu presupusele acte de vandalism la care s-au dedat manifestanții, într-o încercare de discreditare a mișcării pro-democrație.

Avertismentul a venit la doar câteva ore după ce zeci de mii de oameni au blocat drumurile și transportul public spre aeroportul din Hong Kong. Demonstrațiile, care au început ca răspuns la un proiect de lege care ar fi permis extrădarea dizidenților în China Continentală, s-au transformat într-o respingere mai largă a controlului tot mai puternic al Beijingului asupra regiunii semi-autonome, China - și chiar Rusia - acuzând CIA de a fi implicată în actualele mișcări de protest.

În ciuda războiului comercial cu Beijingul, președintele Donald Trump a refuzat să condamne categoric represiunea regimului de la Beijing, ceea ce i-a făcut pe unii analiști să bănuiască o negociere de culise care să-i permită președintelui american să dea impresia unor câștiguri pe frontul războiului comercial dintre cele două stat în schimbul acceptării tacite a înăbușirii protestelor pro-democrație din Hong Kong, mai ales că se apropie Sărbătoarea națională a Cinei de pe 1 octombrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22