Pe aceeași temă
„Resturile grupării ucrainene de luptători la Mariupol sunt în prezent blocate complet în cadrul combinatului siderurgic Azovstal. Singura lor şansă de a-şi salva vieţile este să depună voluntar armele şi să se predea”, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.
Tass îl citează pe generalul-colonel Mihail Mizințev, directorul Centrului Național rus pentru Managementul Apărării, care a declarat că situația din combinatul siderurgic este „catastrofală”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a mai declarat că aproximativ 2.500 de luptători ucraineni se află în interiorul uzinei, dar ieșirea lor este blocată de trupele ruse, potrivit agenției de presă de stat Tass.
„În timpul eliberării Mariupolului, 1.464 de militari ucraineni s-au predat. Pierderile ucrainene doar la Mariupol s-au ridicat la peste 4.000 de persoane până la 16 aprilie. Întreaga zonă urbană a Mariupol a fost complet curățată de militanții Azov, mercenari străini și Forțele Armate ale Ucrainei”, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse, potrivit Tass.
Tot sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că “eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni din oraşul Mariupol asediat de armata rusă “ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova.
"Eliminarea militarilor noştri, a oamenilor noştri (la Mariupol) ar pune capăt oricăror negocieri" de pace dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Zelenski, potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, citat de France Presse. Liderul ucrainean a avertizat că cele două părţi se vor găsi atunci în "impas".
În ceea ce priveşte bilanţul uman, „Mariupol ar putea fi de zece ori mai mare decât Borodianka", un orăşel ucrainean de lângă Kiev, distrus după ce a fost bombardat şi scenă a presupuselor abuzuri după ce a fost ocupat de soldaţii ruşi, a acuzat Zelenski.
Duminică dimineață, Zelenski a revenit cu un mesaj în care evită să dea un răspuns la ultimatumul rușilor, dar spune că „situaţia de la Mariupol rămâne cât se poate de gravă. Pur şi simplu inumană.”
El acuză Federația Rusă că distruge orașele ucrainene în mod deliberat: „Rusia încearcă în mod deliberat să-i distrugă pe toţi cei care se află acolo în Mariupol.”
Zelenski recunoaște că soarta Mariupolului este pecetluită pentru moment, iar o soluție pentru eliberarea orașului este practic imposibilă fără o intervenție externă, militară sau de negociere:
„Există doar două moduri de a influenţa acest lucru. Sau partenerii vor oferi Ucrainei toate armele grele necesare, avioanele şi, fără exagerare, imediat. Ca să reducem presiunea ocupanţilor asupra Mariupolului şi să-l deblocam. Sau – o cale de negociere, în care rolul partenerilor ar trebui să fie şi el decisiv.
Vreau să fiu auzit chiar acum: nu a trecut o singură zi de la blocada de la Mariupol în care să nu fi căutat o soluţie. Militar sau diplomatic - orice pentru a salva oamenii. Dar găsirea acestei soluţii este extrem de dificilă. Până acum, nu există o opţiune validă sută la sută. Acest lucru se aplică atât opţiunilor militare, cât şi procesului de negociere.”
La 11 aprilie, armata ucraineană a anunţat că se pregăteşte pentru „o bătălie finală" la Mariupol, port situat la Marea Azov, în sud-est. „Va fi moarte pentru unii dintre noi şi captivitate pentru alţii”, a scris Brigada 36 de puşcaşi marini, parte a forţelor armate ale Ucrainei, pe Facebook.
Autorităţile ucrainene au declarat că luptele au ucis între 20.000 şi 22.000 de oameni la Mariupol, un oraş strategic cu o populaţie de 441.000 de locuitori pe timp de pace.