Ultimatumul Moscovei: Ucraina ori acceptă propunerile Rusiei pentru pace, ori armata va decide

L. G. | 27.12.2022

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut imperativ Ucrainei să accepte propunerile Moscovei, inclusiv cedări de teritorii, sau armata rusă va decide asupra problemei, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Ultimatumul lansat de Lavrov vine la doar o zi după ce președintele Putin a declarat că este deschis la orice formă de negociere cu toate părțile implicate în conflictul din Ucraina.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au respins oferta lui Putin de a discuta, în timp ce forţele sale armate atacă oraşele ucrainene cu drone şi rachete, iar Moscova continuă să ceară ca Kievul să recunoască faptul că a cucerit o cincime din ţară. Kievul spune că va lupta până când Rusia se va retrage.

„Propunerile noastre de demilitarizare şi denazificare a teritoriilor controlate de regim, eliminarea ameninţărilor la adresa securităţii Rusiei care emană de acolo, inclusiv noile noastre teritorii, sunt bine cunoscute de inamic", a declarat Lavrov, citat de agenţia de presă de stat TASS, la sfârşitul zilei de luni.

„Ideea este simplă: Îndepliniţi-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă".

Medvedev: „Ucraina va fi total demilitarizată”

Și fostul președinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei scrie într-un articol publicat duminică în „Rossiiskaia Gazeta”, despre condițiile „acceptabile” în care Kremlinul este dispus să înceteze războiul din Ucraina.

În stilul caracteristic al propagandei Kremlinlui, fostul preşedinte al Rusiei spune că Moscova îşi va continua războiul în Ucraina până când „regimul dezgustător, aproape fascist” de la Kiev va fi înlăturat şi ţara va fi „total demilitarizată”.

El insistă ca Rusia să primească din partea Occidentului așa-numitele garanții de securitate pe care le-a cerut înainte de a lansa invazia din Ucraina. În caz contrar, amenință Medvedev, „lumea va continua să se clatine în pragul celui de-al treilea război mondial şi al catastrofei nucleare”.

În acelaşi articol, Dmitri Medvedev mai susține, potrivit Reuters, că Rusia ar putea uita de legăturile „normale” cu Occidentul pentru următorii ani şi poate chiar decenii şi se va concentra, în schimb, pe relaţiile cu restul lumii.

Putin şi-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie, numind-o o "operaţiune specială" pentru a "denazifica" şi demilitariza Ucraina, despre care a spus că reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Kievul şi Occidentul spun că invazia lui Putin a fost doar o simplă acaparare imperialistă de teren.

În timp ce Moscova plănuise o operaţiune rapidă pentru a prelua controlul asupra vecinului său, războiul se află acum în cea de-a 11-a lună, marcată de multe eşecuri ruşinoase ale Rusiei pe câmpul de luptă şi de succesul Ucrainei în apărarea cu succes a celei mai mari părţi a teritoriului său.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22