Pe aceeași temă
S-a scandat "Rusia va fi liberă" și "Nu ne este frică", la Moscova, dar și în alte orașe din Rusia, unde au avut loc marșuri. Oamenii au purtat flori, pancarte, iar unii și-au fixat pe spate ținte folosite la exercițiile de tir.
Nemțov, liderul opoziției ruse, a fost asasinat pe 27 februarie 2015, fiind împușcat mortal când traversa împreună cu iubita sa un pod din apropierea Kremlinului.
Ambasadorul american John Tefft i-a adus un omagiu în fața plăcii memoriale de pe pod, exprimându-și speranța ca "unele dintre visele lui Boris Nemțov se vor transforma în realitate în Rusia".
Comisia care a investigat moartea opozantului rus Boris Nemţov a anunţat la sfârșitul lui ianuarie finalizarea anchetei – executanții ar fi cinci bărbaţi din Cecenia, deja arestaţi, care ar fi acționat la ordinul unui membru al forţelor de securitate ale unui lider cecen. Familia și prietenii lui Nemțov contestă concluzia.
Rudele şi prietenii politicianului spun că cei desemnaţi să facă dreptate nu au avut niciun interes să scoată adevărul la lumină şi acuză un asasinat comandat politic chiar de la Kremlin.
Uciderea sa a provocat speculatii cu privire la informatiile privind conflictul separatist din Ucraina, pe care Nemțov le-ar fi detinut si ar fi dorit să le facă publice. Acesta ar fi, în opinia unora, motivul asasinării fostului lider al opoziției din Rusia.
Anchetatorii asasinarii sale au confiscat de la domiciliul politicianului documente, caiete si un computer.
Documentul elaborat de Nemțov și publicat după moartea acestuia, de către colaboratorii săi, conține o estimare a efortului financiar implicat de conflictul din Ucraina, fiind vorba de peste un miliard de dolari, bani furnizati din bugetul de stat al Federatiei Ruse. Pe langa aceasta suma, alte 1,5 miliarde de dolari au fost cheltuite de autoritatile regionale cu refugiatii din regiunile Donetk si Lugansk.