Un cetățean rus, pasibil de închisoare pentru comentarii ateiste

Tudor Despina | 04.03.2016

Un om din orașul rusesc Stavropol e pasibil de închisoare pentru că a publicat pe internet comentarii ateiste.

Pe aceeași temă

 

Până la un an de închisoare ar putea primi un cetățean rus, pentru că a negat existența lui Dumnezeu. În vârstă de 38 de ani, Viktor Krasnov a postat pe rețeaua VKontakte (echivalentul rusesc al Facebook) un mesaj în care a spus că Biblia e “o colecție de povești evreiești”. Acum, el e judecat pentru presupuse ofense aduse creștinilor ortodocși ruși, arată Washington Post.

 

Dacă spun că acea colecție de povești evreiești numită Biblia este o prostie completă, asta e. Cel puțin pentru mine”, a scris Krasnov pe rețeaua de socializare, adăugând: “Nu există Dumnezeu!”.

 

Potrivit britanicilor de la The Guardian, mesajul a fost publicat pe internet în 2014. Unul dintre cei implicați în schimbul de replici cu Krasnov a depus o plângere împotriva lui, pe motiv că a ofensat “sentimentele credincioșilor ortodocși”. Cazul lui Krasnov a început luna trecută, rusul fiind internat timp de o lună într-u spital spihiatric, înainte să fie declarat în deplinătatea capacităților mintale.

 

Avocatul rusului a spus pentru AFP că Viktor Krasnov e un “simplu ateu” care a făcut glume, în comentariul respectiv, și față de Halloween și sărbătorile Idiș și că nu a denigrat în mod special credința ortodoxă. Un site de opoziție l-a citat pe Krasnov spunând: “Nu știu cum poți trata rețelele de socializare serios. Se pare că avem nevoie de o lege și pentru protecția sentimentelor ateiste”.

 

Asemenea “insulte”, arată și BBC, au fost scoase în afara legii în 2013, după cazul Pussy Riot, formația punk care a înregistrat un videoclip musical, în 2012, într-o catedrală din Moscova, clip în care Vladimir Putin era criticat. Ulterior, membrii trupei au fost judecați și condamnați la muncă într-un lagăr.

 

Legea rusă oferă alternative, în acest caz, la sentința de un an în închisoare, inclusiv o amendă de până la 300.000 de ruble (aproximativ 4.000 de dolari) sau până la 240 de ore de muncă forțată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22