Pe aceeași temă
Un convoi umanitar de autobuze ale ONU și Crucii Roșii se îndreaptă către uzina asediată. Este așteptat să ajungă în oraș în această dimineață.
Se crede că, pe lângă luptători, la Azovstal mai sunt aproximativ 200 de civili, inclusiv cel puțin 20 de copii.
Acum două zile s-a reușit scoaterea de acolo a 156 de femei și copii, care trăiau în subteran de mai bine de două luni.
Rusia anunțase trei reprize de încetare a focului pe parcursul a trei zile pentru a permite evacuările. Ieri, în prima zi, nu a respectat armistițiul promis, a spus adjunctul comandantului regimentului Azov, care apără uriașul complex siderurgic.
O filmare din dronă aparent făcută ieri arată că bombardamentele grele au continuat.
Un convoi umanitar se îndreaptă spre Azovstal
"Un convoi umanitar se îndreaptă spre Azovstal și sperăm să ajungă până mâine dimineață (vineri – n.r.), sperăm să-i preia pe acei civili care au rămas în acel iad și să-i ducă înapoi în siguranță", a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a descris zona de război din Mariupol ca fiind "infernală".
ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au ajutat până acum aproape 500 de civili să fugă din zona combinatului siderurgic din orașul-port din sud, în timpul a două operațiuni din ultima săptămână.
Volodimir Zelenski: Bombardamentele continuă la Azovstal
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că bombardarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol "nu se oprește", chiar dacă "civilii trebuie să fie scoși".
"Femei, mulți copii sunt încă acolo. Închipuiți-vă doar - mai mult de două luni de bombardamente constante, bombardamente, moarte constantă în jur", a spus el în timpul discursului său de joi noaptea.
Autoritățile ucrainene "fac totul pentru a găsi o soluție de salvare a eroilor noștri militari" care apără pe Mariupol, a adăugat Zelensky. "Au mulți răniți, dar nu renunță. Încercăm să găsim soluții pentru a-i găsi în siguranță pe acești oameni", a spus președintele ucrainean.
Duminică, peste 100 de civili au fost evacuați din oțelăria Azovstal unde și-au petrecut două luni adăpostindu-se în subteran de atacurile rusești.
Nu este clar câți civili sunt blocați acolo, potrivit unui purtător de cuvânt al secretarului general al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric.
ONU şi mai multe ţări fac apel la încetarea războiului în Ucraina
"Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrităţii sale teritoriale şi a Cartei Naţiunilor Unite", a repetat secretarul general al Organizaţiei, Antonio Guterres, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizată de Washington.
"Aceasta trebuie să înceteze pentru binele poporului ucrainean, al poporului rus şi al întregii lumi", a adăugat el.
Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate, printre care China, Statele Unite, Irlanda, Franţa sau Mexic, au cerut "încetarea războiului".
"Numai dialogul şi negocierea vor pune capăt luptelor", a rezumat ambasadorul chinez Zhang Jun, criticând trimiterea de arme în Ucraina, în timp ce omologul său kenyan, Martin Kimani, a cerut o "mediere" a lui Antonio Guterres.
"Ar trebui profitat de orice ocazie pentru a ajunge la pace", a declarat ambasadorul ucrainean Serghei Kisliţa.
Potrivit unor diplomaţi, Norvegia şi Mexicul, membri nepermanenţi, au supus un text partenerilor lor, exprimând "un sprijin puternic pentru oferta de bune oficii a secretarului general în căutarea unei soluţii paşnice".
Adoptarea acestei declaraţii - care ar fi prima manifestare de unitate a Consiliului de la invazia din 24 februarie - rămâne incertă. "Avem timp", a declarat ambasadorul adjunct al Rusiei, Dmitri Polianski, întrebat dacă Moscova ar putea să o aprobe.