Un fost angajat al combinatului Azovstal le-a arătat rușilor intrările în reţeaua de tuneluri

Redactia | 05.05.2022

Rușii ar fi găsit un trădător în rândul ucrainenilor - un fost electrician al combinatului Azovstal din Mariupol - care să le arate intrările în vasta rețea de tuneluri de sub complex, de 24 de km.

Pe aceeași temă

Informația a fost făcută publică de un consilier al ministrului ucrainean de Interne, care a mai spus că rușii își doresc atât de tare capturarea Azovstalului, încât l-au adus de la Moscova pe unul dintre propagandiștii favoriți ai lui Vladimir Putin, să filmeze „victoria”. 

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol - ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov - după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici, potrivit Unian, preluată de Agerpres.

Ruşii au găsit un trădător dintre foştii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri şi acum ei încearcă să pătrundă în ele, anunţa miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne. Ar fi vorba de un fost electrician, potrivit acestuia.

Responsabilul ucrainean a menţionat că tocmai în acest scop sosise miercuri la Mariupol principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviev.

„I s-a spus că (...) Azovstal va fi luat cu asalt şi el va putea filma «victoria»” ocupanţilor împotriva combatanţilor ucraineni, a afirmat Gheraşcenko, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Militarii ucraineni continuă să apere cu îndârjire teritoriul oţelăriei, a adăugat el în postarea de pe Facebook.

Miercuri seara, David Arahamia, liderul grupului majoritar din parlamentul ucrainean, anunţase chiar că trupele ruse au intrat în perimetrul combinatului siderurgic, după ce primarul Mariupolului, Vadim Boicenko anunţase că s-a pierdut contactul cu militarii din catacombe.

Totuşi, Arahamia a adăugat că autorităţile de la Kiev erau în contact în cursul serii cu rezistenţa ucraineană care apără combinatul.

„Cu sprijinul forţelor aeriene, inamicul şi-a reluat atacul cu scopul de a prelua controlul asupra combinatului”, a indicat joi Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin-sinteză despre situaţia de pe front.

Rusia a promis ca în următoarele zile să instituie câteva ore de încetare a focului pentru evacuarea civililor în condiţii de securitate.

Catacombele Azovstalului

În Mariupolul aflat sub asaltul forțelor ruse, combinatul ce aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării. Aici și-au găsit refugiu soldații Ucrainei și civilii din oraș.

Combinatul siderurgic Azovstal este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov.

În subteran, există o vastă rețea de buncăre și tuneluri, cu o lungime de peste 24 de kilometri, pe șase niveluri.

Cotidianul german BILD a publicat recent o diagramă care arată cum sunt împărțite subteranele uzinei Azovstal.

bild azovstal tuneluri

Sursa foto: BILD

Lupte dure în Donbas

Situaţia rămâne tensionată şi pe alte fronturi din Donbas, regiune din estul Ucrainei aflată în prezent în epicentrul războiului, notează dpa.

Conform unor informaţii, trupele ucrainene din apropierea Doneţkului au fost supuse unor atacuri puternice de artilerie şi ale aviaţiei ruse. După bombardamentele masive a oraşelor din Donbas, autorităţile locale au anunţat că numeroşi civili au fost ucişi sau răniţi.

„După ce o rachetă a lovit Kramatorsk, 25 de persoane au fost rănite, nouă clădiri de locuinţe, şcoala şi elemente ale infrastructurii civile au fost avariate”, a anunţat joi pe canalul său de Telegram şeful administraţiei civile din Doneţk, Pavlo Kirilenko. Potrivit lui, şi localităţile Ceasiv Iar, Mariinka şi Avdiivka au fost bombardate şi cel puţin o persoană a murit la Ceasiv Iar.

Armata rusă încearcă să lanseze noi atacuri în direcţia oraşelor Liman, Popasna şi Sieverodoneţk. Dar trupele ucrainene spun că până în prezent au reuşit să respingă aceste atacuri.

Ucrainenii susțin că au recâștigat mai multe localități

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, unde de asemenea se duc lupte grele, a declarat că cel puţin cinci oameni au fost ucişi în bombardamentele asupra oraşelor Severodoneţk, Lisiceansk, Hirske şi Popasna. Haidai nu a oferit informaţii despre numărul răniţilor. Şi aici, clădiri de locuinţe şi infrastructura au fost grav avariate, a mai spus el.

De asemenea, trupele ucrainene au reuşit să preia controlul mai multor localităţi, ocupate anterior de ruşi, la graniţa dintre regiunile Herson şi Nikolaev (Mikolaiv), a indicat Statul Major ucrainean, care nu a precizat nici denumirea lor şi nici nu a oferit alte informaţii.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat că artileria sa a lovit mai multe poziţii şi puncte de rezistenţă în timpul nopţii, ucigând 600 de luptători, transmite Reuters. Ministerul rus a mai precizat că rachetele ruse au distrus echipament dal aviaţiei ucrainene pe aerodromul Kanatovo, din regiunea Kirovohrad (centrul Ucrainei) şi un mare depozit de muniţii în Nikolaev, în sud.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22