Pe aceeași temă
Ar fi vorba despre Franta, Germania, Olanda si Finlanda, tari care s-au opus introducerii subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen pe agenda Consiliului JAI de la finalul acestei saptamani.
De altfel, luni, premierul Victor Ponta spunea ca a solicitat scoaterea subiectului de pe ordinea de zi a JAI, stiind faptul ca va exista opozitia anumitor state comunitare.
Sursele citate de presa sustin ca pozitia Romaniei in aceasta situatie a fost una de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare. Mai mult, pozitia Bucurestiului in aceasta chestiune a fost convenita in urma unor discutii intre premierul Ponta si presedintele Iohannis.
Toata situatia nu face decat sa amane un vot cu privire la aderarea Bucurestiului si a Sofiei la Schengen, noi discutii in acest sens urmand sa aiba loc abia peste doi ani, potrivit Digi 24.
Daca, insa, Romania voia sa mentina in continuare subiectul pe ordinea de zi de la Consiliul JAI, un vot negativ dat de state precum Germania, Franta, Olanda sau Finlanda ar insemna reluarea tuturor etapelor pre-aderare, cu o durata de timp de aproximativ cinci ani.
Astfel ca subiectul a fost amanat, in conditiile in care – mai spun sursele citate – in perioada urmatoare este asteptata o reforma a Spatiului Schengen, pe fondul crizei refugiatilor.