Un nou mesaj al gruparii teroriste Stat Islamic: Ameninta cu atentate Casa Alba

Iulian Popescu | 19.11.2015

Urmatoarea tinta a atentatelor gruparii teroriste Stat Islamic este Casa Alba, avertizeaza mesajul transmis de aceasta organizatie, joi seara, printr-o noua inregistrare videom informeaza Fox News, preluata de Hotnews.

Pe aceeași temă

 

La inceputul inregistrarii apar imgini de la atentatele comise vineri seara la Paris, apoi urmeaza amenintarile transmise presedintilor din SUA si Franta, Barack Obama si Francois Hollande.

 

"La ce va puteti astepta din partea califatului islamic in afara de noi atacuri?! I-am adus lui Francois Hollande si acolitilor lui un val de atacuri benefice, asa cum ii vom aduce si lui Barack Obama si anturajului sau. Ii vom parjoli cu centuri explozive si masini-capcana. Ii vom urmari oriunde vor merge, ii vom trata ca pe sclavi si caini", ameninta un terorist.

 

"Franta prospera, dar nu va dura mult, vom pulveriza toate locurile. Am inceput cu voi, dar vom sfarsi cu falsa Casa Alba, pe care o vom face neagra cu focul nostru; o vom arunca in aer, asa cum am facut cu idolii falsi", avertizeaza reteaua terorista Stat Islamic intr-o inregistrare video difuzata joi, la aproape o saptamana de la atentatele comise la Paris, unde au fost omorate cel putin 129 de persoane.

 

"Va vom parjoli cu centuri sinucigase, masini-capcana si explozibil", afirma unul dintre teroristii care apar in imagini.

 

Inregistrarea video a fost difuzata pe site-uri ale retelei teroriste Stat Islamic, fiind preluata de Institutul de Cercetare Media in Orientul Mijlociu (Middle East Media Research Institute), cu sediul la Washington.

 

Reteaua terorista Stat Islamic a revendicat atentatele comise in cursul noptii de 13 spre 14 noiembrie la Paris. Cel putin 129 de persoane au fost ucise in atacurile teroriste, iar aproximativ 400 au fost ranite. Organizatia fundamentalista sunnita a avertizat ca toate tarile care participa la coalitia ce efectueaza bombardamente in Siria si Irak se vor confrunta cu atentate de genul celor de la Paris.

 

***

 

Agentia France Presse a prezentat de curand principalele caracteristici ale gruparii jihadiste Stat Islamic, modul de functionare si de finantare a celei mai bogate retele teroriste din lume.

 

Liderul miscarii: Califul Abou Bakr al-Baghdadi

 

SI este condus de Abou Bakr al-Baghdadi, proclamat in iunie 2014 "calif" al teritoriilor cucerite in Siria si in Irak. Responsabilitatile actiunilor militare si administrative ale "califatului" sunt insa impartite intre mai multi lideri, aflati la Raqqa si Mosul, fiefurile SI in Siria si Irak.
 

Baghdadi este cel care ia deciziile strategice. "Operatiunile sunt dupa toate aparentele executate de comandanti la ordinele lui Baghdadi", subliniaza Harleen Gambhir, de la Institute for the Study of War, conform Hotnews.
 

Agenti cu legaturi in SI au "incercat sa atace Europa in mai multe randuri in acest an. Atacurile de la Paris reprezinta pentru ei un succes si nu un eveniment unic care a cerut permisiunea speciala a lui Baghdadi".

 

Recrutarea adeptilor

 

Pentru recrutarea adeptilor, SI utilizeaza o masina de propaganda foarte dezvoltata, producand inregistrari video, fotografii si declaratii privind activitatile sale, pentru a atrage noi recruti. Un mare numar de suporteri disemineaza aceste materiale online.
 

Pentru o operatiune de genul celei din Paris, era esentiala prezenta un agenti cu legaturi in Europa. SI "a ales cel mai probabil sa foloseasca luptatori externi europeni pentru a lansa atacuri ca cele din Paris, deoarece acesti luptatori mentin conexiuni cu retele radicale si criminale din tarile lor", spune Harleen Gambhir. "Aceasta retea ajuta la furnizarea de arme si logistica necesare unei aplicatiuni ca cea din Paris", afirma ea.

 

Surse de finantare
 

SI jefuieste teritoriile cucerite si impune taxe populatiei locale. La acestea se adauga contrabanda cu petrol si antichitati sau rascumpararile pentru eliberarea de ostatici. Potrivit unei anchete Financial Times publicata in octombrie, doar traficul cu petrol aduce SI 1,5 milioane de dolari pe zi, la un pret mediu al barilului de 45 de dolari.


Functionarea SI "este diferita de cea a al-Qaeda", subliniaza Matthew Levitt, fost responsabil al Trezoreriei americane, in prezent la Washington Institute. Acest lucru se datoreaza faptului ca are in subordine "un teritoriu mare si poate impune taxe populatiei, forme de extorsiune si tot genul de activitati criminale". Dar "tipul operatiunilor ca cea pe care am vazut-o la Paris sunt probabil finantate din fonduri independente, provenind in special din activitati criminale", explica el.

 

 

Analiști din SUA estimează că ISIS este cea mai bogată organizație teroristă din lume, cu o avere care se apropie de două miliarde de dolari. Banii provin atât din surse proprii (vânzarea de petrol), cât și din donații. Alți bani vin din taxele de răscumpărare a ostaticilor, inclusiv a copiilor răpiți, din contrabanda cu droguri precum și din traficul cu obiecte de artă provenite din zonele arheologice devastate.

 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut, luni, într-un discurs la reuniunea grupului G20, că gruparea teroristă Stat Islamic primește bani din 40 de țări ale lumii, inclusiv din state membre ale G20, din care fac parte principalele 19 state industrializate ale lumii, precum și Uniunea Europeană. Putin a susținut că are această informație de la serviciile de informații ale Rusiei, arata Romania Libera.

 

CITIȚI ȘI: Statul Islamic: Cum functioneaza cea mai bogata organizatie terorista din lume?

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22