Pe aceeași temă
A fost nevoie de câteva săptămâni în care şi-a ascuns faţa de ucraineni și a dormit pe un pat improvizat din niște lăzi de grenade pentru ca un ofiţer rus de rang inferior să ajungă la concluzia că invazia rusă în Ucraina nu era bătălia pe care trebuia să o ducă.
CNN i-a prezentat povestea, precizând că militarul rus era încărcat de un sentiment tot mai mare de vinovăţie.
„Eram murdari şi obosiţi. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu voiam să simt că fac parte din asta, dar fac parte!”, a declarat ofiţerul pentru CNN. Acesta a spus că s-a dus să îşi caute comandantul şi şi-a dat demisia.
CNN nu a dezvăluit numele ofițerului și nu a inclus în relatare detalii personale tocmai pentru a-i proteja securitatea.
Povestea lui este remarcabilă, dar ar putea fi și una dintre multele asemănătoare, potrivit oponenților războiului din Rusia, precum și din Ucraina, care spun că au auzit de multe cazuri de soldați, atât profesioniști, cât și recruți, care au refuzat să lupte.
Trupele ruse au participat la lupte cu moralul scăzut și cu pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv ale Pentagonului.
Agenția de Informații, Cyber și Securitate din Marea Britanie spune că unii soldați chiar au refuzat să execute ordine.
O misiune necunoscută
În discuția cu jurnaliștii de la CNN, ofiţerul spune că a făcut parte din acumularea masivă de trupe în vestul Rusiei care a declanşat temerile globale legate de invazia Ucrainei. Dar a spus că nu s-a gândit prea mult la asta, nici măcar pe 22 februarie, când lui şi restului batalionului său li s-a cerut să predea telefoanele mobile fără nicio explicaţie, în timp ce erau staţionaţi în Krasnodar, în sudul Rusiei.
În acea noapte au petrecut ore întregi vopsind dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus să le spele, mărturisește acesta. „Ordinul s-a schimbat, desenaţi litera Z, ca în Zorro", îşi aminteşte că i s-a spus unul dintre superiori.
În timp ce unitatea sa a fost trimisă în Crimeea, regiunea ucraineană anexată de Rusia în 2014, Vladimir Putin a dat startul invaziei Ucrainei pe 24 februarie.
Însă ofiţerul spune că el şi camarazii săi nu au știut de asta, deoarece nu li s-a transmis nicio veste şi nu au putut lua legătura cu surse din exterior fără telefoanele lor.
Două zile mai târziu, li s-a ordonat să intre în Ucraina, a declarat ofiţerul pentru CNN. „Unii dintre soldați au refuzat categoric. Au scris un raport şi au plecat. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas. Nu ştiu de ce. A doua zi am plecat”, a povestit ofițerul rus.
Acesta a subliniat că nu ştia care este scopul misiunii şi că afirmaţiile bombastice ale preşedintelui Vladimir Putin, potrivit cărora Ucraina face parte din Rusia şi trebuie „denazificată", nu au ajuns la oamenii cărora li s-a cerut să lupte.
„Nu am fost manipulați cu retorica legată de „naziștii ucraineni”. Mulți nu au înțeles pentru ce s-a iscat acest război și ce facem noi aici”, a spus ofițerul. El a declarat pentru CNN că a sperat la o soluţie diplomatică şi că se simte vinovat de faptul că Rusia a invadat Ucraina. Dar a adăugat că nu se pricepe la politică.
Implicarea pe linia frontului
Primul lucru pe care soldatul și-l amintește după ce unitatea sa a trecut de graniță într-o coloană lungă de vehicule a fost să vadă cutii cu rații uscate rusești împrăștiate peste tot și grămezi de echipamente distruse: „Stăteam în KAMAZ (camionul rusesc de armată), ținând strâns un pistol lipit de mine. Aveam un pistol și două grenade la mine”, mai povestește ofițerul.
Coloana a mers spre nord-vest, în direcția Herson. În timp ce se apropiau de un sat, un bărbat cu un bici a sărit afară și a început să biciuiască convoiul și să țipe: „Toți sunteți nenorociți!”, îşi amintește ofiţerul. „Aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam noi. Avea ochii în lacrimi de plâns. M-a impresionat puternic”, a adăugat ofițerul rus.
„În general, când i-am văzut pe localnici, a crescut tensiunea între noi. Unii dintre ei ascundeau armele sub haine, iar când s-au apropiat de noi, au tras”, mai spune ofițerul. Acesta a recunoscut că își ascundea fața de rușine, dar și pentru siguranță, căci se simțea jenat să fie văzut de ucrainienii de acolo, cum intra pe pe pământul lor.
Rușii au fost supuși unui atac mai puternic, cu mortiere îndreptate spre ei, în a doua sau a treia zi în care se aflau în Ucraina, mai spune ofițerul rus care a plecat de pe front. „În prima săptămână sau cam așa ceva, am fost într-o stare de șoc. Nu m-am gândit la nimic. Mă duceam la culcare și-mi spuneam: astăzi este 1 martie. Mâine mă voi trezi, va fi 2 martie, principalul lucru este să trăiesc încă o zi. De câteva ori, obuzele au căzut foarte aproape și a fost un miracol că niciunul dintre noi nu a murit”, a mai spus militarul rus.
Soldații bucuroși că își vor încheia împrumutul bancar
Ofițerul le-a mai spus jurnaliștilor CNN că nu este singurul soldat îngrijorat sau confuz de motivul pentru care au fost trimiși să invadeze Ucraina. Dar își amintește, de asemenea, că unii dintre militarii ruși s-au animat când au aflat că bonusurile de luptă vor fi plătite în curând. „Cineva a avut o reacție: oh, încă 15 zile aici și voi încheia împrumutul”, a povestit ofițerul.
După câteva săptămâni, ofițerul a fost trimis în spatele frontului, însoțind echipamentele care trebuiau reparate. Acolo a spus că a devenit mai conștient de ceea ce se întâmplă și a avut mai mult timp și energie pentru a reflecta, mai spun el. „Aveam un receptor radio și puteam asculta știrile. Așa am aflat că magazinele se închid în Rusia și economia se prăbușește. M-am simțit vinovat pentru asta. Dar m-am simțit și mai vinovat pentru că am venit în Ucraina”, a mai spus soldatul trimis de Putin să lupte în țara vecină.
După ce a stat să analizeze, ofițerul rus a hotărât că nu putea să facă decât un singur lucru. „În final, mi-am adunat puterile și m-am dus la comandant pentru a scrie o scrisoare de demisie”, povestește acesta.
La început, comandantul i-a respins cererea și i-a spus că este imposibil să refuze să servească. „Mi-a spus că ar putea exista un dosar penal. Acea respingere este o trădare. Dar m-am ținut tare. Mi-a dat o foaie de hârtie și un pix”, a spus ofițerul pentru CNN, adăugând că și-a scris demisia acolo și apoi a plecat.
Au existat și alte refuzuri
Au existat și alte rapoarte în mass-media din Rusia despre soldați care refuză să lupte. Valentina Melnikova, secretarul executiv al Uniunii Comitetelor Mamelor Soldaților din Rusia, a spus că au existat mai multe plângeri și îngrijorări legate de militarii ruși disponibilizați pentru războiul din Ucraina.
„Soldații și ofițerii au scris rapoarte de demisie, că nu s-au putut întoarce cu succes”, a spus ea pentru CNN. Melnikova, a cărei organizație a fost înființată în 1989, a spus că toate trupele au dreptul de a depune rapoarte, recunoscând în același timp că unii dintre comandanți ar putea să le refuze sau să încerce să intimideze soldații.
Organizația ei îi sfătuiește adesea pe soldați despre cum să scrie acele rapoarte și oferă consiliere juridică.
Direcția de Informații ucraineană a raportat că în mai multe unități rusești, în special în Divizia 150 de puști motorizate a Armatei a 8-a din Districtul Militar de Sud, între 60% și 70% dintre soldați refuzau să exercite serviciul militar. Însă CNN nu a putut verifica în mod independent acest număr.
Melnikova a declarat pentru CNN că în Rusia au existat „multe” cazuri de soldați care au refuzat să lupte în Ucraina, dar a refuzat să ofere detalii, invocând preocupări legale și de siguranță.
Aleksei Tabalov, un activist pentru drepturile omului și director al unei organizații care ajută recruții ruși, a declarat pentru CNN că i-a consultat personal pe doi soldați care au demisionat din armată. „Acele persoane care au refuzat să lupte și s-au întors la noi, erau doi, dar din brigada pe care au părăsit-o, alți 30 de oameni au refuzat să lupte”, a declarat Tabalov pentru CNN.
Tabalov a spus că atunci când și-au depus demisia, militarii au menționat că nu au fost de acord să participe la „operațiunea specială” împotriva Ucrainei atunci când au semnat contractul de angajare.
Dezertarea din armata rusă este o infracțiune pedepsită cu închisoare. Cu toate acestea, cei care servesc prin contract au dreptul legal de a demisiona în termen de 10 zile de la încetarea serviciului, cu o explicație a motivului plecării lor.
„Nu pot spune că acesta este un fenomen de masă, dar acest fenomen este destul de puternic, a mai declarat Tabalov pentru CNN. El a spus că recrutarea este încă în desfășurare în țară, iar noii soldați provin adesea din regiuni mai sărace, cu perspective mai puține.
Mii de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului. Forțele armate ucrainene estimează pierderile rusești la peste 22.000. Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a raportat pierderi a fost pe 25 martie, raportând moartea a 1.351 de militari.
Ofițerul care a vorbit cu CNN este în prezent alături de familia sa.