Pe aceeași temă
Iulian Gherguţ a fost luat ostatic încă din aprilie 2015, atunci când cinci islamişti înarmaţi au atacat o mină de mangan din localitatea Tambao, situată la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Ouagadougou, transmite AFP, preluată de News.ro.
Gherguţ vorbeşte în franceză cu un accent pronunţat în videoclipul jihadiştilor şi susţine că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi pare că se uită pierziş în videoclipul datat 21 septembrie 2016.
Acesta cere guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.
Teroriştii Al-Murabitoun au revendicat mai multe atacuri sângeroase în statele sub-sahariene.
Înregistrare din 2015
De asemenea, răpirea unor cetăţeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali şi Niger, dar mai rar în Burkina Faso.
********
Răpirea lui Iulian Gherguţ a fost revendicată de către Al-Mourabitoune, o grupare legată de Al Qaida.
Gruparea Al-Mourabitoune a fost creată în 2013 prin fuziunea formațiunii lui Mokhtar Belmokhtar cu Mișcarea pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.
Burkina Faso, țară sahaliană săracă din Africa, a intrat din 2015 într-un ciclu de răpiri și atacuri teroriste mai ales în regiunea sa de nord.
După răpirea lui Gherguț, un cuplu de medici australieni a fost răpit în ianuarie 2016 la Djibo, în nordul Burkina Faso, ulterior soția fiind eliberată, conform Agepres.