Un ostatic român, răpit de jihadiştii Al-Murabitoun din Burkina Faso, cere să fie eliberat

E.b. | 01.11.2016

Un ostatic român cere guvernului, într-un videoclip difuzat luni seară, să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda.

Pe aceeași temă

 

Iulian Gherguţ a fost luat ostatic încă din aprilie 2015, atunci când cinci islamişti înarmaţi au atacat o mină de mangan din localitatea Tambao, situată la aproximativ 350 de kilometri nord-est de capitala Ouagadougou, transmite AFP, preluată de News.ro.

 

Gherguţ vorbeşte în franceză cu un accent pronunţat în videoclipul jihadiştilor şi susţine că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi pare că se uită pierziş în videoclipul datat 21 septembrie 2016.

 

Acesta cere guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

 

Teroriştii Al-Murabitoun au revendicat mai multe atacuri sângeroase în statele sub-sahariene.

 

Înregistrare din 2015

 

 

 

De asemenea, răpirea unor cetăţeni străini pentru răscumpărare este o practică întâlnită în state precum Mali şi Niger, dar mai rar în Burkina Faso.

 

 

********

 

Răpirea lui  Iulian Gherguţ a fost revendicată de către Al-Mourabitoune, o grupare legată de Al Qaida.

 

Gruparea Al-Mourabitoune a fost creată în 2013 prin fuziunea formațiunii lui Mokhtar Belmokhtar cu Mișcarea pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

 

Burkina Faso, țară sahaliană săracă din Africa, a intrat din 2015 într-un ciclu de răpiri și atacuri teroriste mai ales în regiunea sa de nord.

 

După răpirea lui Gherguț, un cuplu de medici australieni a fost răpit în ianuarie 2016 la Djibo, în nordul Burkina Faso, ulterior soția fiind eliberată, conform Agepres.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22