Un presedinte pentru linistea Occidentului

Petre Iancu | 09.02.2007

Pe aceeași temă

Quo vadis Rusia? Incotro se indreapta Rusia? Spre o noua dictatura pura si dura, afirma multi observatori. Nicidecum, ci spre democratie, ar vrea sa ne faca sa credem presedintele Rusiei. Vladimir Putin a tinut recent o conferinta de presa mamut.

Timp de trei ore si jumatate Putin le-a vorbit ziaristilor rusi si straini. In cursul conferintei sale de presa anuale seful statului rus a rostit declaratii, intre altele, despre securitatea energetica a Occidentului, despre asasinarea ziaristilor, si mai ales a Annei Politkovskaia, despre sistemul american antiracheta, despre succesiunea sa la carma statului rus si despre cate si mai cate.

Putin arata in continuare bine. Mult mai bine in orice caz decat predecesorii sai de la Kremlin. In plus, fostul kaghebist stie ca nu e cazul sa rosteasca discursuri-somnifer de felul interminabilelor monoloage ale fostilor secretari generali ai PCUS, daca vrea sa aiba un impact cat de cat pozitiv asupra opiniei publice occidentale. Or, in ultimii ani, occidentalii, si nu doar ei, s-au aratat tot mai iritati de amplele deficite democratice ale actualei Rusii postcomuniste. Pe de alta parte, Putin stie bine ca se afla la apogeul puterii sale si ca tara pe care o conduce e, gratie bogatiei sale in resurse energetice, o putere ce nu poate fi neglijata. In plus, America si presedintele ei se afla in defensiva si traverseaza, din cauza Irakului si a luptei antiteroriste, o perioada extrem de grea. Nu putini considera ca SUA si-ar fi pierdut rolul de far moral al lumii.

Or, chiar daca asa ar sta lucrurile, Putin, oricat de sigur de sine si pe alocuri arogant ar fi, nu e in masura sa preia vreo partitura de model etic global, fie si numai pentru ca Rusia continua sa fie marcata de frica de libertate si democratie, de coruptie si asasinate platite, cu substrat politic sau economic.

 In cursul conferintei sale de presa, liderul de la Kremlin a incercat sa risipeasca totusi temerile provocate de ceea ce analistii numesc sistemul Putin. Fostul kaghebist a vorbit despre tot si despre toate, mai putin despre uciderea la Londra, cu poloniu radioactiv, a acerbului sau critic si adversar care a fost Alexander Litvinenko. Si mai discret a ramas presedintele Federatiei Ruse cand a fost intrebat cine-i va succeda la carma. In context, omul forte de la Moscova s-a multumit sa promita ca scrutinul prezidential din primavara viitoare va fi  "liber, obiectiv si democratic". In schimb, seful statului rus s-a inclinat spre stanga, sustinand ca important ar fi sa se reduca imensul clivaj dintre bogati si saraci, o pozitie neindoielnic foarte apreciata in randul maselor populare din Rusia. In context, presedintele a evidentiat importanta rezervelor de petrol si gaze ale Rusiei, sugerand utilitatea crearii unui soi de cartel multinational al gazului metan de felul organizatiei petroliere OPEC. Spre calmarea Vestului, acest cartel, pe care Putin a refuzat sa-l numeasca astfel, spunandu-i "coordonare cu partenerii nostri iranieni", ar fi in masura, potrivit lui, sa garanteze aprovizionarea cu energie a Occidentului.

Halal garantie din partea unor regimuri cu tendinte autoritare, dictatoriale sau totalitare precum cele de la Moscova si Teheran.

Fireste, Putin a tinut sa respinga cu maxima vehementa reprosul potrivit caruia Rusia isi foloseste resursele energetice procedand la santaj politic.

Pe de alta parte, pentru risipirea corul de condamnari recente ale regimului sau, Putin si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu inmultirea crimelor carora le cad victime ziaristi de felul Annei Politkovskaia.

 In fine, liderul de la Kremlin n-a scapat ocazia de la aplica o scatoalca rivalilor sai de peste ocean. Moscova pretinde ca ar avea ac de cojocul sistemului american antiracheta.  "Bineinteles ca suntem obligati sa ne gandim la securitatea noastra, iar toate replicile noastre vor fi in cel mai inalt grad eficiente", a afirmat Putin textual. Potrivit lui, Rusia ar dispune inca de pe acum de un raspuns la provocarea americana. Mai mult decat atat, Moscova "isi va elabora o noua generatie de rachete, in raport cu care stationarea sistemului antibalistic american" ar deveni inutila. Cata credibilitate au toate aceste afirmatii e alta chestiune.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22