Pe aceeași temă
Una dintre imaginile surprinse vineri surprinse drama umana uriasa pe care razboiul o lasa in urma: un tata isi tine copilul la piept, incercand sa il apere, acoperiti amandoi de praf si ruine, in pat. Din pacate, cei doi au fost printre victimele bombardamentului si au fost gasiti de alti oameni care cautau supravietuitori printre ruine, conform stirileprotv.ro.
Imaginea a fost dezvaluita de grupul de voluntari Syria Civil Defence, cunoscut ca "The White Helmets", iar in ultimele zile a facut inconjurul lumii.
Unul dintre voluntari a declarat pentru CNN ca nu a mai vazut un atac atat de dezastruos din 2011 incoace, atunci cand a inceput razboiul in Siria.
Ca raspuns la bombardamente, activistii au postat pe retelele de socializare imagini de la fata locului, cu victimele celor mai noi atacuri, folsosind un hastag in araba, care inseama #HolocaustAleppo.
Scena unei noi ofensive a armatei regimului de la sfarsitul celui mai recent armistitiu, orasul Alep din nordul Siriei se afla intr-o situatie "dramatica", ca niciodata pana acum, a declarat duminica, pentru postul de radio France Info, seful misiunii Medici fara Frontiere (Médecins Sans Frontieres) in aceasta tara.
Violentele s-au intensificat in imprejurimile Alepului. Fortele regimului presedintelui Bashar al-Assad au preluat sub controlul lor pozitia de la Handarat, ocupata de rebeli, la nord de oras. Latul se strange in jurul cartierelor din estul Alepului, ultimele care mai sunt detinute de catre rebeli. Din cei 1,7 milioane de locuitori inainte de razboi nu au mai ramas decat 250.000 de oameni care isi duc viata in conditii ingrozitoare.
Din 19 septembrie, atunci cand s-a pus capat unui armistitiu fragil, negociat la inceputul lunii, se vorbeste de o suta de bombe pe zi, potrivit France Info. Sambata, 24 septembrie, medicii aflati la fata locului au numarat 23 de morti si 145 de raniti. "Este o situatie grava, cea mai dramatica pe care am vazut-o vreodata la Alep", a declarat Carlos Francisco, seful misiunii MSF in Siria. "Bilantul este chiar mai grav decat se anunta pentru ca multi dintre cei raniti se afla inca sub daramaturi si nu pot fi salvati din cauza intensitatii bombardamentelor", a explicat el, tragand un semnal de alarma si asupra faptului ca locuitorii Alepului ar putea ramane fara apa potabila dupa ce statiile de pompare a apei au fost avariate in urma raidurilor aeriene intense.
Cu aceasta ocazie, responsabilul MSF a lansat un apel catre comunitatea internationala: "Civilii care vor sa plece nu pot sa o faca. Orasul este incercuit complet. Nu exista niciun mijloc de a evacua ranitii si nicio modalitate de a face sa intre ajutorul umanitar. Este un mesaj atat pentru comunitatea internationala, cat si pentru toate fortele armate: Trebuie sa va opriti! Civilii nu pot fi obiective militare!"
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminica, incepand cu ora locala 17:00, la cererea SUA, Marii Britanii si Frantei. Intr-o declaratie comuna, tarile occidentale incearca sa exercite presiune asupra Rusiei, de care depinde, in opinia lor, restabilirea armistitiului in zona Alepului.