Ungaria a semnat cu Gazprom un contract nou pentru majorarea masivă a livrărilor de gaze naturale

L. G. | 31.08.2022

Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, cantitatea maximă fiind majorată la 5,8 milioane metri cubi pe lună.

Pe aceeași temă

Cantitatea este mai mult decât dublul importurilor din luna august, a anunţat miercuri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia EFE.

„Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze. S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie", a anunțat şeful diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook.

În plus, cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.

Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc.

Szijjarto a semnalat că ar fi "imposibil" de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.

Premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus Vladimir Putin. Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependenţa energetică de Rusia, scrie EFE, citată de Agerpres.

Potrivit Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.

Ungaria este una dintre ţările care depind foarte mult de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22