Ungaria are anticorpi contra Orbánizării

Eliza Francu | 04.11.2014

Pe aceeași temă

În urmă cu câteva zile, Viktor Orbán a în­cercat încă o dată să vadă până unde poa­te întinde coarda autoritarismului. A în­cercat să restrângă libertatea de expresie şi pe Internet, instaurând o taxă pe gigabiţii con­su­maţi. În Europa acestui se­col, în care Bruxellesul lup­tă continuu cu companii de telecomunicaţii ca să mic­şoreze preţul unui ser­viciu devenit demult esen­ţial, FIDESZ şi locomotiva sa, Viktor Orbán, ar pre­fe­ra să aplice un model chi­nez de control asupra In­ternetului.

Anacronicul premier ungur a încercat în fapt să atace cea mai bine organizată co­munitate a ţării, cea a internauţilor - o co­munitate ce s-a dezvoltat ca un antidot fa­ţă de încercările reuşite ale puterii de a îngrădi presa tradiţională.

Există o veste bună la prima vedere. Vik­tor Orbán a renunţat la taxă după ce şi-a dat seama că a reuşit să-şi unească opo­zanţii şi că protestele nu puteau decât să crească în amploare. Aşa că, după o săp­tămână de proteste masive, a făcut pasul înapoi. „Taxa în actuala ei formă nu poa­te fi introdusă“: e modul în care Viktor Orbán a ales să anunţe public că renunţă la taxă. Orbán şi-a calculat bine şi pasul înapoi. Motivul care îi unise pe oponenţi a dispărut şi, public, Orbán s-a dovedit „ma­leabil“, renunţând pentru moment la taxă. Apoi, vestea rea: va exista o con­sul­tare naţională pe această temă, în ia­nua­rie.

Revocarea unei măsuri antidemocratice e un gest destul de rar în „Orbánistan“, re­publica în care, cu ajutorul unei majorităţi parlamentare de două treimi, premierul a tot redus drepturile con­ce­tăţenilor săi. În doar patru ani, ţara sa a început să se­mene mai degrabă cu o ţa­ră din Asia Centrală decât cu un stat parte a UE şi NATO.

Premierul Ungariei e un politician extrem de versat. De fiecare dată, a mers doar până unde putea mer­ge fă­ră a-şi pune în pericol gu­vernarea. Întâi a şocat şi a lăsat fără re­pli­că Europa şi America, naţionalizând fon­duri de pensii private, numindu-l politic pe directorul Băncii Centrale, punând bot­niţă presei libere. A naţionalizat pă­mân­tul, reclamându-l inclusiv de la cetăţeni eu­ropeni. Reacţia UE şi SUA a fost ane­mică.

Zeci de mii de maghiari au protestat la Budapesta împotriva taxei pe Internet.

Nu s-a ajuns aici într-o singură zi. După ale­gerile ce l-au adus la guvernare prima dată, principala preocupare a fost de a-şi asigura puterea, indiferent cine i-ar con­testa-o. Orice post de conducere im­por­tant din ţara vecină e ocupat de un aliat, membru de partid ori fidel al premierului Orbán - de la şefii instituţiilor de presă publice până la şefii companiilor de stat. A forţat numirea unui şef de stat docil FIDESZ. A numit 11 dintre cei 15 membri ai Curţii Supreme de Justiţie pentru a avea şi în această instituţie majoritatea de două treimi.

Nimeni în toată Europa nu se bucură de un asemenea mandat electoral cum are Or­bán. Anul acesta, a luat tot ce putea lua la vot. Nu doar la parlamentare, ci şi la ale­gerile europene şi apoi la municipale. Şi-a construit o maşinărie electorală extrem de eficientă. Chiar ajutat de această ma­şi­nă­rie, însă, este surprizător că o naţie care a trecut prin comunism a ales să îi dea de două ori un asemenea cec în alb lui Or­bán, mai ales că lucrurile deveniseră evi­dente după primul mandat.

Cazul e unicat pentru Europa, iar pârghiile prin care mai poate fi păstrată democraţia sunt destul de puţine. Dar ele există. Câ­teva sunt deţinute de Bruxelles, care de­cide însă să nu le folosească. E vorba în primul rând de Articolul 7 al Tratatului de la Lisabona, care se referă la sus­pen­darea dreptului de vot al unui stat mem­bru pentru încălcarea valorilor UE. Există apoi varianta suspendării temporare a fon­durilor europene, care nu loveşte însă doar în guvern.

Un alt remediu este recursul la urne. Dar asta se mai poate întâmpla abia în 2018. Şansele pentru un scrutin anticipat sunt aproape nule: nimeni nu îşi poate imagina că Viktor Orbán se va considera vreodată obligat să ceară o reconfirmare ori că opo­ziţia ar fi suficient de puternică pentru a forţa alegerile anticipate. Ce mai rămâne? Spiritul civic al ungurilor. Taxa pe In­ter­net a fost retrasă sub presiunea zecilor de mii de oameni care au ieşit în stradă. Asta este lecţia. Lui Viktor Orbán îi este teamă de proteste reale, masive.

Singurele momente în care Ungaria a mai fost de fapt o democraţie au fost când Vik­tor Orbán s-a simţit ameninţat de pro­teste. Doar două exemple: în 2012, când fostul preşedinte Pal Schmitt, un apropiat al şefului de guvern, a fost acuzat de pla­giat, protestele şi criticile nu s-au potolit decât odată cu demisia preşedintelui. În acelaşi an, guvernul a renunţat la ideea de a tăia subvenţiile pentru studenţi după ce ideea a declanşat manifestaţii de durată.

Spiritul civic al ungurilor rămâne, aşadar, pentru moment poate singura armă func­ţională contra derapajelor lui Viktor Or­bán.

* Eliza Frâncu este jurnalist la RFI.

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22