Pe aceeași temă
Guvernul maghiar arata intr-un comunicat ca a luat decizia dupa ce infiintarea unui liceul catolic la Targu Mures a fost suspendata.
"Ungaria considera decizia Romaniei un atac la adresa Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, la adresa copiilor si familiilor afectate. E un pas foarte inamical si foarte serios al Romaniei", a declarat Magyar Levente, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe, conform HotNews.
MAE roman a reactionat la scurt timp, spunand ca "regreta" transformarea temei Liceului Catolic intr-un "subiect de campanie electorala in Ungaria". In ce priveste anuntul Ungariei ca isi suspenda sprijinul pentru aderarea Romaniei la UE, Ministerul de Externe califica decizia drept "complet inadecvata, inamicala si contraproductiva".
OECD este o organizatie internationala care reuneste 35 de state dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere. Romania si-a depus candidatura in urma cu cativa ani si in aceasta toamna urma sa fie luata o decizie finala. Aderarea la OECD e similara pentru o tara in plan economic cu aderarea la NATO in planul securitatii si aderarea la UE in plan politic. Ungaria este membru OECD din 1996.
Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius Lazurca, a fost convocat astazi la Ministerul maghiar de Externe, unde i s-a adus la cunostinta decizia, mai arata sursa citata.
Decizia privind primirea Romaniei in OECD ar urma sa fie pe agenda conducerii institutiei in aceasta luna, intr-o sedinta la Paris. Potrivit regulilor interne, o tara candidata trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a adera la OECD, iar statele membre trebuie sa ajunga la consens in privinta candidaturii. Un veto din partea unui stat-membru impiedica aderarea unui stat candidat.
Daca insa un stat membru se abtine la vot, se considera ca a fost atins consensul si candidatura este aprobata.
In acest moment exista patru state candidate la aderarea la OECD: Romania, Argentina, Peru si Croatia.
Liceul Catolic din Targu Mures
O instanta a anulat in luna iunie infiintarea Liceului Catolic din Targu Mures. In speta exista si un dosar DNA.
Tribunalul Mures a anulat la 14 iunie, in prima instanta, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean Mures prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant. Tribunalul Mures a admis actiunea in contencios administrativ formulata de Primaria Targu Mures in contradictoriu cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures si cu Liceul Teologic Romano-Catolic.
Ancheta DNA
In noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, conform Agerpres. Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic.
Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal. Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ''in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant''.
Aambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, informează agenția MTI.
Agenția maghiară de presă (care nu a precizat în știre numele ambasadorului român) mai menționează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus la o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu ''un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România''.
Miting de protest
Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunțat, pentru miercuri, un miting de protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, pentru convingerea Ministerului Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.
De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.
Șeful ISJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat marți, conform Agerpres, că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș de organizare a rețelei școlare, în care figura și acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final.
Potrivit șefului ISJ Mureș, în ciuda hotărârii judecătorești definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu.
''Situația este foarte simplă, noi am acordat clase de început în alte școli: am suplimentat planul de școlarizare cu o clasă la Liceul Bolayi Farkas din Târgu Mureș, clasa a V-a nu am putut acorda fiindcă nu au avut clasa a IV-a, iar cele trei clase de liceu le-am acordat acelor unități școlare autorizate-acreditate. Nu am putut da clasă de cult romano-catolic pentru că singura unitate școlară acreditată pe acest cult este Liceul Bolyai Farkas. Am solicitat Liceului Bolyai (cu limbă de predare în limba maghiară, n.r.) să primească o clasă și ne-au spus că nu pot. Cei 112 copii despre care se spune că s-au înscris la LTRC cred că totuși sunt înscriși și la alte școli și toată populația școlară maghiară, după absolvirea clasei a VIII-a se regăsește fie la liceu, fie la școala profesională. Mă întreb de unde au apărut cei 112 copii, dar cu siguranță îi regăsim și altundeva înscriși'', a precizat Ioan Macarie.
Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție.