Ungaria contestă hotărârea Parlamentului European de a activa Articolul 7 împotriva sa

Redactia | 12.09.2018

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat ca decizia Parlamentului European de a incepe procedura represiva fata de Ungaria este o "razbunare meschina" a politicienilor pro-imigratie si ca Ungaria va contesta hotararea.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Parlamentul European a votat miercuri inceperea procedurii de sanctionare a Ungariei pentru incalcarea regulilor democratice. Dupa un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au sustinut motiunea de a activa Articolul 7 din Tratatul UE impotriva Ungariei.

 

Guvernul lui Viktor Orban este acuzat ca a redus la tacere presa, a atacat ONG-urile si a subminat independenta Justitiei.

 

Szijjarto a adaugat ca Ungaria va cauta cai legale de a contesta decizia, deoarece abtinerile nu au fost luate in considerare, iar asta, a afirmat el, schimba rezultatul votului, scrie Reuters.

 

"Astazi, decizia Parlamentului European nu a fost altceva decat o razbunare meschina a politicienilor pro-imigratie fata de Ungaria. Decizia a fost luata intr-un mod fraudulos si contrar regulilor relevante ale tratatelor europene", a declarat el.

 

La votul de miercuri au fost inregistrate 448 de voturi "pentru", 197 "impotriva" si 48 de abtineri.

 

Motiunea urmeaza sa fie aprobata de liderii celor 28 de state membre UE. Este nevoie de un vot unanim pentru ca Ungaria sa nu mai aiba drept de vot, iar o astfel de decizie ar fi, cel mai probabil, blocata de Polonia, aflata intr-o situatie similara.

 

Articolul 7 din Tratatul UE reprezinta cea mai radicala sanctionare ce poate fi impusa unui stat membru. Activarea lui poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale statului membru in cauza, in special, al dreptului sau de vot in Consiliul UE.

 

Citeste si Juncker, in discursul despre starea Uniunii Europene: Respectul pentru Justitie nu e optional. Articolul 7 se va aplica acolo unde nu se respecta statul de drept

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22