Pe aceeași temă
Chestionarul intitulat "Sa oprim Bruxelles-ul" a fost trimis catre fiecare casa din Ungaria, a declarat un inalt oficial guvernamental, la lansarea oficiala a campaniei.
"Urmeaza mari decizii si lupte si Ungaria nu poate iesi victorioasa decat daca are sprijinul intregii tari", a declarat Bence Tuzson, un oficial guvernamental.
Chestionarul include sase intrebari, referitoare in special la problema imigratiei.
"Ce trebuie sa faca Ungaria atunci cand, in pofida unei recente serii de atacuri teroriste in Europa, Bruxelles-ul doreste sa o forteze sa permita intrarea migrantilor care au ajuns ilegal in tara?", este una dintre intrebari - care ca raspuns ofera posibilitatea de a alege intre "a permite acestor migranti sa se deplaseze liber pe teritoriul tarii" sau "ca acestia sa fie mentinuti sub supraveghere pana cand autoritatile decid cu privire la cazul lor", transmite AFP.
Guvernul premierului conservator Viktor Orban a ordonat, cu reguli care au intrat in vigoare saptamana trecuta, detentia pe termen nedefinit a migrantilor in tabere situate la frontiera.
O alta intrebare se refera la organizatiile nonguvernamentale (ONG-uri) internationale, care, potrivit guvernului ungar, sustin imigratia ilegala sau se "amesteca" in afacerile interne ale tarii.
De cateva luni, guvernul ungar incearca sa reprime diverse ONG-uri pe care le califica drept "politice" sau "militanti mercenari" - in special cele fondate de miliardarul de origine ungara George Soros, mentioneaza AFP.
Ponta fascinat de Orban
Demersul preremierului maghiar Victor Orban legat de ONG-uri pare că îl fascinează şi de actualul deputat PSD Victor Ponta, care vrea să declanşeze războiul anti-Soros şi la Bucureşti.
Recent, Victor Ponta spunea că va începe să lucreze la un proiect de lege care să înăsprească condiţiile de prezenţă în România a universităţilor străine, pe modelul promovat în Ungaria de premierul Viktor Orban, care a ţintit o unitate universitară finanţată de miliardarul George Soros.
Sa nu sariti imediat indignati - opinia mea este ca initiativa legislativa a vecinilor nostri e foarte buna si corecta! Ma gandesc sa depun o initiativa similara in Parlamentul Romaniei.
Update - e corecta critica lui "ma gandesc sa ..." / asa ca saptamana viitoare vreau sa lucrez la proiect si sa il depun, a scris Victor Ponta, pe Facebook.
Ungaria, "consultare naţională" similară în 2015
În anul 2015, în Ungaria a fost organizată o „consultare naţională“ similară, subiectul fiind legat de „imigraţie şi terorism“. Acţiunea a stârnit critici dure, în special din partea agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.
Totodată, în luna octombrie a anului trecut a fost organizat un referendum privind cotele obligatorii de refugiaţi adoptate la nivelul Uniunii Europene. Cei care au votat au respins masiv (98,32%) relocarea refugiaţilor în cadrul UE, însă nu au fost suficient de numeroşi pentru ca şeful Executivului de la Budapesta să câştige această consultare populară. Rata participării a fost sub 45%, iar voturile exprimate au reprezentat numai 40% din numărul celor înscrişi, cu mult sub pragul de 50% pentru ca referendumul să aibă forţă de lege.