UPDATE: 12 angajati ai Medici fara Frontiere, ucisi intr-un raid al SUA in Afganistan

I. P. | 03.10.2015

Cel puțin 19 persoane (12 angajați ai organizației Medici fără Frontiere și 7 pacienți) au fost uciși și 37 de persoane au fost grav rănite după ce clinica din orașul afgan Kunduz a acestei organizații a fost lovită de un bombardament ce ar fi avut loc în timpul unui raid american.

Pe aceeași temă

UPDATE: Organizația Medici fără Frontiere (MfF) a anunțat duminică faptul că spitalul din Kunduz (nordul Afganistanului), bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă, cel mai probabil de forțele aeriene americane, atac în care și-au pierdut viața19 persoane, nu mai este funcțional.

UPDATE: Președintele american, Barack Obama, a prezentat sâmbătă seară "cele mai profunde condoleanțe" după bombardarea unui spital al organizației umanitare Medici fără Frontiere (MfF) din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului, care s-a soldat cu 19 morți, transmite AFP.

"În numele poporului american, adresez cele mai profunde condoleanțe personalului medical și celorlalți civili uciși și răniți în incidentul tragic de la spitalul organizației Medici fără Frontiere din Kunduz", a afirmat Barack Obama într-un comunicat dat publicității de Casa Albă, potrivit Agerpres.

"Departamentul Apărării a lansat o anchetă completă și așteptăm rezultatele înainte de a face o apreciere definitivă în legătură cu circumstanțele acestei tragedii", a adăugat liderul administrației americane.

UPDATE: Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a anunțat sâmbătă că o "anchetă exhaustivă" este în curs pentru a lămuri circumstanțele bombardării unui spital al organizației umanitare Medici fără Frontiere (MfF) din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului, dar fără să confirme dacă atacul a fost realizat de forțe aeriene americane, informează AFP, citată de Agerpres.

"O anchetă exhaustivă cu privire la acest incident tragic este în curs, în coordonare cu guvernul afgan", a spus Carter. Ministrul apărării SUA a subliniat că "forțele americane care sprijineau forțele de securitate afgane operau în apropiere, la fel ca și talibanii". Atacul s-a soldat cu 16 morți, dintre care nouă angajați ai MfF.

UPDATE: Medicilor care lucrau la spitalul din Kunduz nu le vine să creadă că li s-a putut întâmpla așa ceva, scrie AFP. "Plâng cu lacrimi de sânge", spune medicul Shafiq Musadeq, rememorând noaptea de vineri spre sâmbătă, când colegi și pacienți au pierit în timpul bombardamentului. "Erau în interiorul spitalului, lucram cu alți medici pentru a-i trata pe răniți, în număr tot mai mare", din cauza luptelor care au avut loc în această săptămână în oraș între talibani și forțele afgane, povestește Musadeq. Dintr-o dată, la două dimineața, "s-a prăvălit cerul peste noi", spune el, citat de Agerpres.

Oroarea e cu atât mai mare cu cât reprezentanți ai MfF insistă că, preventiv, au furnizat unor oficiali militari de la Kabul și Washington coordonatele GPS ale spitalului, iar când au început bombardamentele, i-au sunat imediat și i-au anunțat armata americană că spitalul este bombardat. Și totuși, spun medicii, carnagiul a continuat încă mai bine de jumătate de oră după apelurile disperate ale medicilor aflați în spital.

UPDATE: Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a declarat sâmbătă că bombardarea spitalului din Kunduz este "de neiertat" și ar putea fi o "crimă de război", transmit AFP și Reuters. Zeid a cerut o anchetă aprofundată și transparentă, insistând că, "dacă justiția decide că a fost vorba de un act intenționat, atunci raidul aerian asupra unui spital ar putea reprezenta o crimă de război". "Acest eveniment este profund tragic, de neiertat și, posibil, criminal", a spus el, potrivit unui comunicat de presă. 

Bilanțul, care anterior indica trei morți, ar putea crește, întrucât 'numeroși pacienți și membri ai personalului lipsesc încă de la apel', a precizat organizația. În momentul bombardamentului, în clinică se aflau 105 pacienți și 80 de membri ai personalului medical, afgani și străini.

Organizația Medici fără Frontiere a indicat că spitalul a continuat să fie bombardat 'timp de mai mult de 30 de minute' și după ce a avertizat armatele americană și afgană că centrul său medical a fost lovit în timpul nopții de un bombardament.

Organizația cere 'să se facă rapid lumină' în legătură cu acest atac.

Surse NATO din Afganistan au declarat pentru AFP că spitalul ar fi fost lovit în timpul unui raid aerian american ce a fost lansat pentru susținerea armatei afgane în contraofensiva acesteia împotriva talibanilor.

Operațiunea, care a vizat 'persoane ce amenință forțele coaliției, ar fi putut provoca pagube colaterale în centrul medical din apropiere', a declarat colonelul Brian Tribus, purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afganistan, scrie Agerpres.

Clinica organizației Medici fără Frontiere este singurul spital în această regiune din nordul Afganistanului capabil să acorde asistență medicală pentru cazuri grave, notează AFP.

''MSF a tratat 394 de răniți începând de luni', de la ocuparea orașului de către talibani, a explicat medicul Bart Janssens, directorul operațiunilor organizației. 'Suntem profund șocați de acest atac', a adăugat el.

Kunduz, oraș strategic în nordul Afganistanului, a fost în această săptămână teatrul unor intense confruntări între talibani și forțele de securitate afgane, care au preluat controlul orașului în cursul zilei de joi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22