Pe aceeași temă
UPDATE: Ministrul plin dezminte
"Ministerul Apărării nu desfășoară în acest moment niciun fel de activitate privind alăturarea Poloniei la programul Nuclear Sharing", subliniază comunicatul, în contextul în care declarațiile făcute sâmbătă de Tomasz Szatkowski au suscitat multiple reacții și comentarii, îndeosebi la Moscova.
"Vrem să punem capăt împărțirii membrilor NATO în două categorii. Mai funcționează încă o regulă nescrisă că pe teritoriul noilor state membre ale Alianței sunt posibile mai puține lucruri", afirmase Tomasz Szatkowski la un post local de televiziune, citat de TASS.
Potrivit comunicatului, afirmațiile ministrului adjunct polonez trebuie interpretate în contextul comentariilor unor centre analitice serioase din Occident, care atrag atenția asupra deficitului de capabilități de descurajare nucleară pe flancul estic al NATO. "Aceste comentarii oferă diferite soluții, inclusiv extinderea acordului privind distribuirea armelor nucleare tactice în cadrul NATO. Trebuie luate în considerare diverse variante, inclusiv o formă de participare a Poloniei la acest program", se mai spune în textul citat de agenția rusă de presă, preluată de Agerpres.
În același timp, Ministerul polonez al Apărării amintește că Polonia este parte a Tratatului de neproliferare nucleară, iar guvernul polonez nu are planuri de a obține acces la astfel de armament. "O posibila decizie cu privire la o formă de participare a Poloniei la programul respectiv trebuie să facă obiectul unei coordonări la nivel politic, atât în interiorul țării, cât și cu aliații săi", mai spune ministerul în același comunicat.
***
The Guardian, preluată de Agerpres, citează o declarație a ministrul adjunct al apărării polonez, Tomasz Szatkowski, care a spus că ministerul său examinează în prezent oportunitatea de a cere ca Polonia să fie inclusă în programul NATO de "schimb nuclear" în scopul consolidării capacităților de apărare ale țării.
Potrivit presei locale, este prima oară când un oficial polonez declară că țara sa dorește să se alăture acestui program.
Din cele 28 de state membre ale NATO, doar trei sunt puteri nucleare — SUA, Franța și Marea Britanie — dar numai Statele Unite au oferit aliaților posibilitatea de a folosi aceste arme în comun în cadrul unui program de "schimb nuclear".
Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia sunt deja incluse în acest program, notează The Guardian.
***
Intentia noului guvern de la Varsovia nu surprinde.
Noul guvern a fost numit dupa alegerile din octombrie cand conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski u devenit prima formatiune politica la putere care guverneaza singura dupa caderea regimului comunist, in 1989.
In mod surpinzator, stanga politica din Polonia a fost eliminata din noul legislativ de la Varsovia. Coalitia Stanga Unificata, cu 7,55% din voturi, nu a reusit sa atinga pragul obligatoriu de 8% pentru a intra in parlament, in cazul aliantelor. Iar partidul Razem a luat 3,62%, sub pragul de 5%.
Rata prezentei la vot a fost de 50,92%.
Presedintele Andrzej Duda a numit-o în postul de premier pe reprezentanta partidului conservator Lege si Justitie (PiS), Beata Szydlo.
PiS este cunoscut pentru pozitiile sale anti-rusesti.