Pe aceeași temă
UPDATE: Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost ridicat si dus la Centrul National Anticoruptie, transmite Digi 24 care citeaza presa de la Chisinau.
Decizia a fost luata dupa ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea lui Filat, el urmand a fo anchetat in dosarul privind devalizarea sistemului bancar moldovenesc. Sursa citata mai arata ca Procurorul General al Republicii Moldova cere arestarea lui Filat.
---
Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunitatii deputatului Vlad Filat pentru anchetarea sa in cazul fraudelor de la Banca de Economii – una dintre cele trei banci devalizate cu 1 miliard de dolari in 2014.
Cu opt voturi “pentru” si trei “impotriva”, Comisia juridica pentru numiri si imunitati parlamentare din Legislativul moldovean a aprobat ridicarea imunitatii deputatului FIlat, potrivit Radio Chisinau, citat de Agerpres.
“Vin cu o solicitare care nu a mai existat în istoria Republicii Moldova privind punerea sub învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în fraudele de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, el fiind implicat și în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin, de la tribuna parlamentului.
In replica, Filat a spus ca actiunea este regizata si pregatita din timp: “Instituțiile statului sunt acaparate, Parchetul General și Centrul Anticorupție sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc”, a spus fostul premier.
Procuratura il acuza pe liderul PLDM ca, in mandatul de sef al Guvernului, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, pentru a stopa controalele la Dufremor, dar si pentru a-l numi pe Shor consul onorific in Federatia Rusa si pentru a-i acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
Context
La finalul lui 2014 a izbucnit un scandal politico-financiar la Chisinau dupa ce au disparut aproximativ un miliard de dolari din conturile a trei banci, una fiind de stat. Situatia creata a adancit criza economica din Republica Moldova, tara supusa mult timp unui embargo rusesc asupra industriei alimentare.
Ulterior acelui moment, in conditiile in care autoritatile moldovene nu au reactionat, zeci de mii de moldoveni au inceput sa iasa in strada la Chisinau, cerand demisia principalilor oameni in stat. Printre cei vizati de cererile strazii s-a numarat si seful Bancii Centrale, acuzat ca ar fi inchis ochii la tranzactiile care ar fi dus la devalizarea sistemului bancar.
CITESTE SI: Banca Mondiala: Economia R.Moldova va scadea cu 2%. Ambasadorul SUA la Chisinau: Cu toții suntem dezamăgiți
Cele 13,7 miliarde de lei (aproximativ 750 milioane de dolari) scoase din bancile din Republica Moldova au trecut prin conturile unei banci detinute de doi dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ucraina. Datele apar in raportul companiei americane Kroll cu privire la dosarul denumit “Furtul Secolului” in Moldova.
Suma de bani – 750 de milioane de dolari sau 13,7 miliarde de lei – a fost scoasa din sistemul bancar moldovenesc prin conturile a cinci firme off-shore de la Privatbank din Riga, Letonia, potrivit EurActiv.
Sucursala letona este o subsidiara a grupului bancar Privatbank din Ucraina, aflat sub controlul miliardarilor Igor Kolomoiski si Ghennadi Bogoliubov. Cei doi ocupa locurile trei si patru in ultimul clasament Forbes ai celor mai bogati oameni de afaceri din Ucraina.
Transferurile acestor sume de bani s-au realizat sub ochii Guvernului si Bancii Centrale a Moldovei: cand oficiali ai Bancii de Economii (una dintre bancile delapidate) au vrut sa puna la adapost documente esentiale, ei au apelat la o firma de transport despre care se stia ca e controlata de Ilan Shor. Oficialii respectivei firme au raportat dupa doar o zi furtul masinii care transporta documentele.
Conform sursei citate, omul de afaceri Ilan Shor este considerat principalul beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.
In raportul Kroll se mentioneaza ca in toata aceasta schema s-a actionat concertat si ca s-a urmarit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, provocand falimentul celor 3 institutii bancare.