Pe aceeași temă
UPDATE: Procurorul din Republica Moldova a confirmat că primeşte ajutor în mai multe anchete din partea unui anchetator român. Cel mai probabil, e vorba despre Mariana Alexandru, fost procuror-şef adjunct al secţiei a doua DNA, care a lucrat la mai multe dosare importante, precum Zambaccian sau Gala Bute.
"Noi cu procurorul venit din România colaborăm. Apropo, noi facem consultaţii deoarece dânsa are o practică mai bogată în fraudele bancare, dânsa are mult mai mulţi ani activaţi în domeniu, ne consultăm, însă nu sunt cazuri concrete. La general", a spus Adriana Bețișor, procuror, citată de Unimedia.md.
UPDATE: Judecarea arestării lui Vlad Filat a fost amânată pentru duminică.
"Sâmbătă, judecătoria Buiucani a acceptat demersul apărătorilor în ce priveşte amânarea procesului pentru duminică la ora 09:00. Motivul este că nu am reuşit să facem cunoştinţă cu materialele", a declarat avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, citat de publika.md.
UPDATE: Procurorii CNA cer 30 de zile de arest pentru fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat.
Judecătorii vor decide duminică dimineață dacă acesta va rămâne în arest, după ce termenul de 72 de ore a expirat sâmbătă după-amiază. Deocamdată, Filat are statut de învinuit.
Fostul lider al PLDM nu s-a putut prezenta la Judecătoria Buiucani, iar avocatul său a dispus începerea ședinței în lipsa lui. Avocatul Igor Popa a susținul că politicianul se simte rău.
"Astăzi, judecătoria Buiucani a acceptat demersul apărătorilor în ce priveşte amânarea procesului pentru mâine ora 09:00. Motivul este că nu am reuşit să facem cunoştinţă cu materialele. Avem două volume de studiat. Regretăm că se repetă acelaşi scenariu din Parlament, Filat nu a avut acces la Comisia Juridică, şi nici apărătorii. Astăzi s-a încercat ca rapid să fie aplicat arestul preventiv. Am demonstrat instanţei că nu poate fi încălcat procesul. Eu sunt şeful unei echipe de avocaţi, cu mine lucrează un jurist din SUA şi altul din România. Nu putem să pregătim apărarea într-o oră.
Dumnealui a depus cerere în cadrul izolatorului pentru a fie examinat de un medic. Este dreptul lui. Şi judecătoria are dreptul de a analiza dosarul fără prezenţa acestuia. Deocamdată are statul de învinuit.
Au fost anumite încălcări procedurale, în mare parte vreau să ştiţi un lucru, în Republica Moldova nu a mai avut astfel de acte de încuviinţare în privinţa unui deputat. Astfel deputaţii trebuie să fie foarte atenţi când votează scoaterea imunităţii. Unii experţi spun ca hotărârea Parlamentului trebuia să fie publicată înainte ca acesta să fie reţinut. S-a încălcat grav dreptul la apărare pentru că noi avocaţii nu am avut acces la Comisia Juridică, unde să depunem memorii şi unde Filat trebuia ascultat", a explicat avocatul Igor Popa, citat de unimedia.md.
Parlamentul Republicii Moldova a decis, joi, 15 octombrie, cu votul a 79 de deputaţi, retragerea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat, la socilitarea procurorului general. După şedinţa Parlamentului, Vlad Filat a fost arestat pentru 72 de ore, fiind acuzat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă.
Probe relevante au fost depistate şi ridicate în urma percheziţiilor, desfăşurate de procurorii anticorupţie şi CNA, în dosarul coruperii pasive şi traficului de influenţă, în care este bănuit Vladimir Filat. Acestea confirmă o parte din depoziţiile date de denunţător şi urmează să fie investigate, anunţă Procuratura Generală.
În prezent, procurorii examinează mai multe documente acumulate în cadrul urmăririi penale în vederea formulării învinuirii.
Deputatul este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.
Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în mărime de la 160.000 la 200.000 lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, potrivit publika.md.
CITIȚI ȘI: UPDATE Chisinau. Fostul premier Filat, dus la Centrul National Anticoruptie